H Ρωσία διατήρησε τον Οκτώβριο τα «σκήπτρα» ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, με την ημερήσια παραγωγή να αυξάνεται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα δέκα εκατ. βαρέλια αργού, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας
H Ρωσία διατήρησε τον Οκτώβριο τα «σκήπτρα» ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, με την ημερήσια παραγωγή να αυξάνεται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα δέκα εκατ. βαρέλια αργού, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας ανήλθε τον Οκτώβριο στα 10,04 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι του προηγούμενου ρεκόρ 10,01 εκατ. βαρελιών αργού το Σεπτέμβριο.

Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας αυξήθηκε κατά 15,8%, στο 1,76 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 1,52 δισ. κυβικών μέτρων του προηγουμένου μηνός.

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία -που ιστορικά αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο- περιόρισε την παραγωγή της ώστε να συμβαδίζει με τους στόχους του ΟΠΕΚ αντλώντας τον Οκτώβριο οκτώ δισ. βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή αργού της Ρωσίας μειώθηκε πέρυσι, για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία, στους 488,105 εκατ. τόνους. Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο 1,45 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως, αυξημένη κατά 20,8% έναντι των 1,20 δισ. κυβικών μέτρων του Σεπτεμβρίου.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 460,307 δισ. κυβικά μέτρα, μειωμένη κατά 16,6% έναντι του περσινού εννεαμήνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gazprom, θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν μερικά χρόνια προτού επιστρέψει η κατανάλωση φυσικού αερίου σε επίπεδα προ της κρίσης.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 03/11/2009)