Οργιάζουν «με Άλλα Κόλπα» οι Διανομείς Πετρελαίου Θέρμανσης

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και τα νοικοκυριά επιπλέον έρχονται αντιμέτωπα και με τα κόλπα επιτήδειων διανομέων. Κλέβοντας πετρέλαιο μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 600 ευρώ την ημέρα.
Του Χρήστου Κολώνα
Σαβ, 7 Νοεμβρίου 2009 - 14:42
«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και τα νοικοκυριά επιπλέον έρχονται αντιμέτωπα και με τα κόλπα επιτήδειων διανομέων. Κλέβοντας πετρέλαιο μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 600 ευρώ την ημέρα.

Ειδικότερα από την πρώτη μέρα διάθεσής του (15 Οκτωβρίου) μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μέχρι και 41 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Την ίδια στιγμή ανατιμήσεις μέχρι και 36 ευρώ τα 1.000 λίτρα έχουν κάνει για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα βενζινάδικα.

Ετσι το εύρος πώλησης των τιμών πώλησης από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών κυμαίνεται από 559 μέχρι 569 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 19 Οκτωβρίου το πετρέλαιο στα πρατήρια είχε μέση τιμή 560 ευρώ τα 1.000 λίτρα και στις 6 Νοεμβρίου ήταν στα 596 ευρώ.

Την ίδια στιγμή με διάφορα κόλπα κερδοσκόποι διανομείς μπορούν να κερδίσουν ακόμη και 600 ευρώ ημερησίως.

Σύμφωνα με ελεγκτές του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η βασική μέθοδος κλοπής είναι η ελλειμματική παράδοση πετρελαίου, είτε με αναρρόφηση από τις δεξαμενές κατοικιών είτε με «πείραγμα» του μετρητή.

Πιο συγκεκριμένα, ένα βυτίο 6.000 λίτρων σε μία κρύα μέρα του χειμώνα είναι δυνατό να κάνει πέντε παραδόσεις την ημέρα.

500 λίτρα

Δηλαδή να διαθέσει σε πέντε κατοικίες από 1.200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Ο οδηγός μπορεί να «κλέψει» από 100 λίτρα σε κάθε παράδοση. Συνολικά 500 λίτρα.

Η ποσότητα αυτή αν πολλαπλασιαστεί με 0,596 ευρώ (τιμή πετρελαίου), τότε βγάζει 298 ευρώ. Τα 500 λίτρα ο ίδιος τα ξαναπουλά κερδίζοντας πάλι άλλα τόσα, άρα εισπράττει 596 ευρώ.

Η αναρρόφηση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μπορεί να γίνει με τη μάνικα σε δεξαμενές που γεμίζουν πετρέλαιο από την κάτω μεριά. Επίσης, όταν έχει γίνει επέμβαση στον μετρητή, κλέβοντας 100 λίτρα.

Εχει διαπιστωθεί, όπως μας λένε ελεγκτές, όταν φτάνει το βυτίο στην πολυκατοικία και πριν κατέβει στην είσοδο ο διαχειριστής, ο οδηγός να έχει συνδέσει τη μάνικα και στο μεταξύ να έχει τραβήξει την ποσότητα που θέλει.

Βέργα μέτρησης

Αλλο χρυσοφόρο κόλπο που εφαρμόζουν είναι να έχουν στα βυτία τους διαφορετική βέργα μέτρησης από αυτήν που έχει οριστεί για το όχημά τους να έχουν.

Ετσι είναι δυνατό να «ξεγελάσουν» τους ελεγκτές που θα τους σταματήσουν προκειμένου να μετρήσουν την ποσότητα των δεξαμενών του φορτηγού.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/11/2009)