Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) με ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας και Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Α.Ε. Egemen Bagis και θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μία ισχυρότερη Ευρώπη».
Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) με ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας και Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Α.Ε. Egemen Bagis και θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μία ισχυρότερη Ευρώπη».

Η συγκρότηση Κοινού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών, με στόχο την αναζήτηση λύσεων σε θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το ζήτημα εφαρμογής των προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς και η δυναμική των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του Τούρκου Υπουργού.

Αναφερόμενος στη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Bagis υπογράμμισε ότι μια θετική εξέλιξη πρόκειται να αποφέρει αμοιβαία θετικά αποτελέσματα τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη. Δίνοντας έμφαση στον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας του, την οποία και χαρακτήρισε γέφυρα μεταξύ Ανατολής – Δύσης, δήλωσε ότι «το 70% των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται η Ευρώπη βρίσκονται νότια και ανατολικά της Τουρκίας» και πρόσθεσε «αν η Ευρώπη θέλει να καταστεί παγκόσμιος παίκτης και να αναλάβει ρόλο πλατφόρμας ειρήνης και συμμαχίας πολιτισμών τότε η Τουρκία έχει πολλά να προσφέρει. Επιπλέον τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κινητήριο δύναμη»  για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του τονίζοντας χαρακτηριστικά «Στην Τουρκία σήμερα συζητάμε τα πάντα. Θέματα που στο παρελθόν αποτελούσαν ταμπού»  και συνέχισε λέγοντας «Η Τουρκία που θα ενταχθεί στην Ε.Ε. δεν θα είναι η Τουρκία του σήμερα αλλά μια διαφορετική Τουρκία».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η επίλυση του ζητήματος είναι προς όφελος όλων και  η Άγκυρα θα στηρίξει κάθε λύση που θα προκύψει από τις συνομιλίες των κ.κ. Χριστόφια-Ταλάτ. Κλείνοντας, ο κ. Bagis δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης εκφράζοντας την προθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με την Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί ικανοποιητική λύση.

Το παρόν στη διάλεξη έδωσαν βουλευτές, πρώην υπουργοί, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Β. Αντώναρος, Γ. Βαληνάκης, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Δένδιας, Γ. Κοραντής κ.α. Τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΙΚΕΜΕΠ (www.icbss.org) οπτικοακουστικό υλικό της ομιλίας. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο με τους συμπολίτες μας, εξασφάλισε τη διερμηνεία της ομιλίας στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα ενώ υπήρξε ζωντανή μετάδοση της διάλεξης μέσω της ιστοσελίδας του ΔΙΚΕΜΕΠ.