Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το πετρέλαιο έφτασαν κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας έτσι τις προβλέψεις των επενδυτών για τις υψηλές τιμές που θα προκύψουν μετά την ανάκαμψη. Το πιο μακροχρόνιο συμβόλαιο, για παραδόσεις Δεκεμβρίου του 2017, έφτασε τα 99,97 δολάρια ανά βαρέλι για ποικιλία Brent και 99,43 για WTI, όπως αναφέρουν οι FT.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το πετρέλαιο έφτασαν κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας έτσι τις προβλέψεις των επενδυτών για τις υψηλές τιμές που θα προκύψουν μετά την ανάκαμψη. Το πιο μακροχρόνιο συμβόλαιο, για παραδόσεις Δεκεμβρίου του 2017, έφτασε τα 99,97 δολάρια ανά βαρέλι για ποικιλία Brent και 99,43 για WTI, όπως αναφέρουν οι FT. Πρόκειται για αύξηση 10% τον τελευταίο μήνα.

Την ίδια στιγμή ο ΙΕΑ παραδέχεται πως οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές του 2008 συνέβαλαν στην ανατροπή της παγκόσμιας οικονομίας και στον ερχομό της κρίσης. Αντίγραφο της έκθεσης του οργανισμού, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές έκαναν πιο ευάλωτες τις χώρες-εισαγωγείς, καθώς προκάλεσε ζημιά στο ισοζύγιό τους, μείωσε το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και έβλαψε την ανάπτυξη.

«Η ανοδική πορεία των τιμών την περίοδο 2003-2008 έπαιξε ένα δευτερεύοντα, αλλά σημαντικό ρόλο», υπογραμμίζει η έκθεση. Προσθέτει πως ένα ακόμη ράλι του πετρελαίου τη στιγμή που οι οικονομίες ανακάμπτουν θα έχει τις ίδιες συνέπειες.

Προς το παρόν, οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς είναι διχασμένοι σχετικά με τους λόγους για την άνοδο της τιμής στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση αντιπροσωπεύει τις γενικότερες ανησυχίες για το πετρέλαιο, άσχετα από την επίδραση της κρίσης. Άλλοι θεωρούν ότι με την προσφορά να ξεπερνά την αναιμική ζήτηση, οι επενδυτές χρειάζονται κίνητρο για να αποθηκεύσουν το υπερβάλλον πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή η Deutsche Bank τονίζει ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική σημασία στα μακροχρόνια συμβόλαια, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν προβλέπουν το μέλλον.