«Φρένο» στο διαγωνισμό για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, στην Τουρκία, έβαλε χθες το Συμβούλιο του Κράτους, ακυρώνοντας άρθρα του Κανονισμού περί δημιουργίας πυρηνικών σταθμών.
«Φρένο» στο διαγωνισμό για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, στην Τουρκία, έβαλε χθες το Συμβούλιο του Κράτους, ακυρώνοντας άρθρα του Κανονισμού περί δημιουργίας πυρηνικών σταθμών.

Στο σχετικό διαγωνισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου νικητής είχε αναδειχθεί μια ρωσοτουρκική κοινοπραξία, η οποία ήταν και η μόνη που είχε καταθέσει πρόταση. Την προσφυγή στο Συμβούλιο είχε καταθέσει η Ένωση Επιμελητηρίων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι νομικώς δεν έχει ισχύ ο διαγωνισμός.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Μεχμέτ Σογαντζί, δήλωσε ότι «έχει χάσει κάθε νομική βάση» ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου στη ρωσοτουρκική κοινοπραξία. Ανέφερε επίσης ότι ο διαγωνισμός είχε συνεχιστεί παρότι υπήρχε μόνο μία υποψηφιότητα και παρότι η τιμή για το κόστος της κατασκευής ήταν πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να υπάρξει διορθωτική πρόταση, με τρόπο που παραβαίνει τους κανονισμούς.

Ο κ. Σογαντζί υπογράμμισε και την «αοριστία» που ακολούθησε στις εξελίξεις, με την παράταση που δόθηκε στο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2008. Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκαν και οι τιμές που πρότεινε η κοινοπραξία.

 Το Συμβούλιο ακύρωσε τις διατάξεις του εν λόγω Κανονισμού που σχετίζονται με την παραχώρηση του χώρου όπου θα κατασκευάζονται οι σταθμοί, καθώς επίσης και με τις αρχές καθορισμού της τιμής πώλησης μονάδας για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είχε δηλώσει ότι το Άκουγιου τηρεί όλες τις προδιαγραφές για να κατασκευαστεί εκεί πυρηνικός σταθμός, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο συνεχίζει τη μελέτη για να εξακριβωθεί αν προσφέρεται για κατασκευή σταθμού και η Σινώπη.
Ο σταθμός στο Άκουγιου αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014 και θα κάλυπτε το 6% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ