Kοντά στα 80 δολάρια βρέθηκε και πάλι χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν δραστική αύξηση των πετρελαϊκών εισαγωγών της Κίνας τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν αντιμετωπίζει έλλειψη προσφοράς.
Kοντά στα 80 δολάρια βρέθηκε και πάλι χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν δραστική αύξηση των πετρελαϊκών εισαγωγών της Κίνας τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν αντιμετωπίζει έλλειψη προσφοράς. Το καρτέλ διατήρησε ουσιαστικά αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τη ζήτηση φέτος και το 2010, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 1% στις ανεπτυγμένες χώρες αν η ανάκαμψη παραμείνει υποτονική και αν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα. Για την ώρα, ωστόσο, η νέα χθεσινή υποχώρηση του δολαρίου σε χαμηλά 15μήνου έστρεψε και πάλι τους επενδυτές προς τις πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 1.119,10 δολάρια η ουγγιά.

Οι καθαρές κινεζικές εισαγωγές αργού διαμορφώθηκαν στα 19 εκατ. τόνους, ήτοι 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στα χρονικά, μετά τα 19,2 εκατ. βαρέλια του Ιουλίου, και υπήρξε αποτέλεσμα της εκτίναξης της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα κατά 16%. Η αύξηση των εισαγωγών στην Κίνα -δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο- «προφανώς στηρίζει πολύ τις τιμές», σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προσθέτουν ότι «τα στοιχεία αποστομώνουν όσους υποστηρίζουν πως η άνοδος των τιμών δεν συνδέεται επ' ουδενί με τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης».

Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε τα 79,87 δολάρια, με άνοδο 1%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε κέρδη οριακά μεγαλύτερα του 1%, στα 78,32 δολάρια. Η άποψη των αναλυτών περί ζήτησης συνάδει με την προχθεσινή εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Εκεί, εικάζεται ότι η ζήτηση στους κόλπους του ΟΟΣΑ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 45,46 εκατ. βαρέλια. Αυξημένη κατά 480.000 βαρέλια ημερησίως, στα 38,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα διαμορφωθεί ωστόσο η κατανάλωση εκτός του ΟΟΣΑ, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Η κινεζική θα είναι της τάξης των 380.000 βαρελιών, στα 8,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/11/2009)