Η πιστωτική κρίση άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών ομίλων κοινής ωφέλειας. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των εταιριών GdF Suez, RWE και EdF. Τόσο η γαλλική GdF Suez όσο και η γερμανική RWE ανακοίνωσαν μεγέθη εννεαμήνου τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω κυρίως της πτώσης στις τιμές φυσικού αερίου, ενώ η επίσης γαλλική EdF βλέπει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2009 να είναι κοντά ή ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του περασμένου έτους.
Η πιστωτική κρίση άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών ομίλων κοινής ωφέλειας. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των εταιριών GdF Suez, RWE και EdF.

Τόσο η γαλλική GdF Suez όσο και η γερμανική RWE ανακοίνωσαν μεγέθη εννεαμήνου τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω κυρίως της πτώσης στις τιμές φυσικού αερίου, ενώ η επίσης γαλλική EdF βλέπει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2009 να είναι κοντά ή ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του περασμένου έτους.

GdF Suez

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)10,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το εννεάμηνο ο γαλλικός όμιλος, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφωθούν στα 10,35 δισ. ευρώ. Η εταιρία αναμένει ότι τα EBITDA για το σύνολο του 2009 θα είναι "ελαφρώς υψηλότερα" σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2008, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί τον ακριβή στόχο που έχει θέσει.


RWE

Άνοδο 26% ανακοίνωσε στα κέρδη εννεαμήνου ο κορυφαίος γερμανικός όμιλος κοινής ωφέλειας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,79 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη του άγγιξαν τα 5,53 δισ. ευρώ, εμφανιζόμενα χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς ότι θα φθάσουν στα 5,57 δισ. ευρώ, βάσει έρευνας του Reuters. Για το σύνολο του 2009 -και εξαιρουμένης της συμβολής της εταιρίας Essent, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα- η RWE αναμένει κέρδη χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2008, πορεία την οποία αποδίδει στην υποχώρηση κυρίως των τιμών φυσικού αερίου.

EdF

Άνοδο πωλήσεων 6,7% ανακοίνωσε για το εννεάμηνο ο κορυφαίος όμιλος κοινής ωφέλειας παγκοσμίως (όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση), φροντίζοντας όμως να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του γα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το σύνολο του 2009.

Οι πωλήσεις της EdF άγγιξαν τα 48,3 δισ. ευρώ, διαμορφούμενες εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Όμως η EdF, εξαιτίας "του δύσκολου περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο" όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι τα EBIDTA για το σύνολο του 2009 θα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2008.

(www.euro2day.gr, 12/11/2009)