Δραματική αναμένεται η αύξηση της αιολικής ενέργειας στην Βουλγαρία την επόμενη δεκαετία, καθώς υπολογίζεται ότι από την σημερινή εγκατεστημένη ισχύ των 330 MW τα αιολικά πάρκα το 2020 θα έχουν δυναμικότητα που θα υπερβαίνει τα 3000 ΜW, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό κατά 13,5%. Οι προβλέψεις αυτές ανακοινώθηκαν σε workshop που διοργάνωσε εχθές στην Σόφια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αιολικής Ενέργειας (EWEA) σε συνεργασία με την Βουλγαρική Ομοσπονδία Παραγωγών ΑΠΕ
Δραματική αναμένεται η αύξηση της αιολικής ενέργειας στην Βουλγαρία την επόμενη δεκαετία, καθώς υπολογίζεται ότι από την σημερινή εγκατεστημένη ισχύ των 330 MW τα αιολικά πάρκα το 2020 θα έχουν δυναμικότητα που θα υπερβαίνει τα 3000 ΜW, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό κατά 13,5%.

Οι προβλέψεις αυτές ανακοινώθηκαν σε workshop που διοργάνωσε εχθές στην Σόφια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αιολικής Ενέργειας (EWEA)  σε συνεργασία με την Βουλγαρική Ομοσπονδία Παραγωγών ΑΠΕ, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων της βιομηχανίας, των διοικητικών αρχών και των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. 

Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο κ. Christian Kjaer, Εκτελεστικός Διευθυντής της EWEA, η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά στην Βουλγαρία πενταπλασιάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, εξέλιξη που καθιστά την αγορά της χώρας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αιολικής ενέργειας στον κόσμο. «Την ίδια στιγμή, άλλα 8000 MW ετοιμάζονται να εγκατασταθούν. Αν τα σημερινά εμπόδια στον σχεδιασμό και την πρόσβαση στο δίκτυο διευθετηθούν, η Βουλγαρία σύντομα θα γίνει μία από τους πρωτοπόρους στην αιολική ενέργεια στην Ευρώπη, δρέποντας τα οικονομικά οφέλη από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την χαμηλή εξάρτηση από την εισαγωγή καυσίμων και την τεχνολογικά ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η κοινοτική Οδηγία που προβλέπει δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ για όλες τις χώρες της Ε.Ε., όσον αφορά την Βουλγαρία απαιτεί αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 16% ως το 2020, την στιγμή που σήμερα αυτό βρίσκεται στο 9,4%. Ως το Ιούνιο του 2010, άλλωστε, η χώρα θα πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο δράσης που θα αναλύει τα σχετικά μέτρα.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στα πλαίσια του workshop της EWEA, η κ. Kostadinka Todorova,  Διευθύντρια Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, ως τις 5 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρώτο έγγραφο πρόβλεψης. «Επεξεργαζόμαστε έναν νέο νόμο για τις ΑΠΕ. Από την στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις για τον τομέα αυτό στην Βουλγαρία», συμπλήρωσε.

«Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ξεπεράσει τον στόχο της, ο οποίος θα της επιτρέψει να έχει έσοδα από την πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στα κράτη-μέλη που πασχίζουν να καλύψουν τους δικούς τους στόχους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έσοδα της τάξης των 15-20 δις λέβα (7,5-10 δις ευρώ) ως το 2020», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Velizar Kiriakov, πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Παραγωγών ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο αυξημένο ενδιαφέρον της βιομηχανίας και των επενδυτών, γεγονός που τονίζεται από τον αναμενόμενο διπλασιασμό της δυναμικότητας της αιολικής ενέργειας ως το τέλος του 2009 σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, υπογράμμισε ότι η αιολική ενέργεια προσφέρει πολύ λειτουργικές λύσεις για την σημερινή τριπλή (κλιματική, χρηματοπιστωτική και ενεργειακή) κρίση.

«Η Βουλγαρία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις γειτονικές χώρες-εξαγωγούς καυσίμων», κατέληξε ο κ. Kiriakov.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το 36% της νέας ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας στην Ε.Ε. το 2008 προήλθε από την αιολική ενέργεια, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη συμβολή του φυσικού αερίου, της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα. Κατά μέσον όρο, 20 ανεμογεννήτριες εγκαθίσταντο ανά εργάσιμη ημέρα πέρυσι, ενώ ως το τέλος του περασμένου έτους ο τομέας της αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε. απασχολούσε εμμέσως ή αμέσως 160.000 άτομα, με τις σχετικές επενδύσεις να αγγίζουν τα 11 δις ευρώ.