ΙΕΑ: Ανοδική Αναθεώρηση των Προβλέψεων για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου το 2010

ΙΕΑ: Ανοδική Αναθεώρηση των Προβλέψεων για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου το 2010
energia.gr
Δευ, 16 Νοεμβρίου 2009 - 14:37
Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο έφτασαν οι τιμές του αργού πετρελαίου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), με τα future του WTI και του Brent να αυξάνονται κατά μέσον όρο 6 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα 75,82 δολ. το βαρέλι και τα 73,93 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα.
Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο έφτασαν οι τιμές του αργού πετρελαίου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), με τα future του WTI και του Brent να αυξάνονται κατά μέσον όρο 6 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα 75,82 δολ. το βαρέλι και τα 73,93 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα. Εξάλλου, σύμφωνα με το νέο αυτό δελτίο του ΙΕΑ, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα στις 12 Νοεμβρίου, οι τιμές του WTI ξεπέρασαν τα 81 δολ. το βαρέλι (πριν σταθεροποιηθούν  στα 75 με 80 δολάρια στις αρχές Νοεμβρίου), αντανακλώντας τις αυξανόμενες προσδοκίες οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες  επηρέασαν τις αγορές.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά 635 χιλ. βαρέλια ημερησίως φτάνοντας τα 85,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή του OPEC έφτασε στα υψηλότερά της επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009 στα 29,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 110 χιλ. βαρέλια ημερησίως. Η «έκκληση για μεταβολή στην παραγωγή αργού και τα αποθέματα του OPEC» για το 2010 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα στα 28,5 εκατ. βαρέλια, λόγω  αύξησης της ζήτησης και αναθεώρησης κατά 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα προς τα κάτω στα ρευστά φυσικού αερίου (NGL). Σημειώνεται ότι η έκκληση για το 2009 φτάνει κατά μέσον όρο τα 28,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όσον αφορά την προσφορά εκτός OPEC αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 130 χιλ. βαρέλια για το τρέχον έτος και κατά 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το 2010 λόγω των εκτιμήσεων περί αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, την Νορβηγία και την Ρωσία. Η πρόβλεψη για την παραγωγή των χωρών αυτών υπολογίζεται στα 51,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για εφέτος και στα 51,9 εκατ. βαρέλια για το 2010, ενώ τον Οκτώβριο έφτασε στα 51, 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς τελείωσε η τακτική συντήρηση στην Βόρεια Θάλασσα. Επίσης, η τροπική καταιγίδα Idaστις αρχές Νοεμβρίου προκάλεσε μείωση της αμερικανικής παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού κατά 43% (ή 560 χιλ. βαρέλια ημερησίως), μολονότι από τις αναφορές δεν προκύπτουν μακροχρόνιες ζημίες.

Από την άλλη, η  παγκόσμια ζήτηση αργού αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 210 χιλ. βαρέλια για το 2009 και κατά 140 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το 2010, λόγω των αυξημένων προκαταρκτικών στοιχείων στις βορειοαμερικανικές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και της ανοδικής ζήτησης στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ στην Ασία και την Μέση Ανατολή. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους σε ετήσιο επίπεδο για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 84,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2009 (μειωμένη κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους), ενώ για το 2010 εκτιμάται να φτάσει στα 86,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξανόμενη κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με εφέτος.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 2.774 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,3% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Τα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων απόσταξης αυξήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, ενώ μειωμένα ήταν τα αντίστοιχα μεγέθη σε Ειρηνικό και Ευρώπη αντίστοιχα. Η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης στα τέλη Σεπτεμβρίου μειώθηκε στις 60.0  ημέρες από τις 60.9 ημέρες, παραμένοντας, ωστόσο, κατά 3,8 ημέρες πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Τέλος, αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή στον τομέα της διύλισης αργού, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 εμφανίζει μείωση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 72,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού, της μειωμένης ζήτησης των χωρών του ΟΟΣΑ και των υψηλών μέσων αποστακτικών αποθεμάτων, εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν σε μείωση των περιθωρίων κέρδους. Εξάλλου, οι εκτιμήσεις για την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία, μετά τα αυξημένα δεδομένα του τρίτου εξαμήνου του έτους, μόνο μερικώς αντιστάθμισαν την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων από τις ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ.