ΟΠΕΚ: Τα Σημερινά Επίπεδα των Τιμών Πετρελαίου Επιτρέπουν στην Οικονομία να Ανακάμψει

ΟΠΕΚ: Τα Σημερινά Επίπεδα των Τιμών Πετρελαίου Επιτρέπουν στην Οικονομία να Ανακάμψει
Energia.gr
Τρι, 17 Νοεμβρίου 2009 - 09:35
Ο ΟΠΕΚ είναι ικανοποιημένος με τα σημερινά επίπεδα των τιμών πετρελαίου, τα οποία επιτρέπουν στην οικονομία να ανακάμψει, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του καρτέλ, Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος. «Η τιμή του πετρελαίου δεν είναι πολύ υψηλή. Νομίζω ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει με την τιμή σε αυτά τα επίπεδα. Ούτε και τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή», ανέφερε ο κ. ντε Βασκονσέλος, μιλώντας σε συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι.
Ο ΟΠΕΚ είναι ικανοποιημένος με τα σημερινά επίπεδα των τιμών πετρελαίου, τα οποία επιτρέπουν στην οικονομία να ανακάμψει, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του καρτέλ, Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος.
«Η τιμή του πετρελαίου δεν είναι πολύ υψηλή. Νομίζω ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει με την τιμή σε αυτά τα επίπεδα. Ούτε και τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή», ανέφερε ο κ. ντε Βασκονσέλος, μιλώντας σε συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι.

Τόνισε, παράλληλα, ότι χρήζει μεγαλύτερης εξέτασης στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού το κατά πόσον το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να τιμολογείται διεθνώς σε δολάρια.

Οι τιμές του αργού έχουν καταγράψει άνοδο περίπου 74% από τις αρχές της χρονιάς, υπερβαίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ τόνισε επίσης ότι το καρτέλ διαπιστώνει «αβεβαιότητα» στην αγορά πετρελαίου, ενώ σημείωσε πως οι συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και παραγωγή ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικής μεταβλητότητας των τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. ντε Βασκονσέλος, ο μέσος βαθμός συμμόρφωσης των χωρών-μελών του οργανισμού στις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή τους κυμαίνεται στο 65% περίπου, «επίπεδο το οποίο είναι καλό για μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν σήμερα για χρήση επί περίπου 62 μέρες, είπε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ιδανικά, θα έπρεπε να επαρκούν για 52 ή 53 μέρες», το οποίο θα βοηθούσε την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το αν ο διεθνής οργανισμός θα προχωρήσει σε μεταβολή των επιπέδων της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα.