O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια εργασιών στο φόρουμ Russian Gas-2009 που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Μόσχα προέβη στην εκτίμηση ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σημειώσει φέτος κάμψη 5% με 7%.
O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια εργασιών στο φόρουμ Russian Gas-2009 που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Μόσχα προέβη στην εκτίμηση ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σημειώσει φέτος κάμψη 5% με 7%. Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom θα μειωθούν στα 142,5 δισεκ. κ.μ. δηλαδή κατά 10,5% το 2009, και θα αυξηθούν στα 160,8 δισεκ. κ.μ. εκ νέου το 2010 ενώ τόνισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι επανεξέτασης της αρχής της υποχρεωτικής αγοράς ανεξαρτήτως παραλαβής στα συμβόλαια φυσικού αερίου με ευρωπαϊκές χώρες και ότι είναι πρόωρη η επανεξέταση της σύνδεσης της τιμής του "κυανού χρυσού" με το "καλάθι" των τιμών του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Gazprom η μέση εξαγωγική τιμή θα διαμορφωθεί το 2009, στα 280 δολάρια τα χίλια κ.μ., σε σχέση με 407 δολάρια, το 2008. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει γνωστοποιήσει ότι οι εξαγωγικές τιμές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα είναι, το 2010, 20% με 30% υψηλότερες σε σχέση με το 2009.

Οι εκτιμήσεις του κ. Μεντβέντεφ για τη φετινή ζήτηση φυσικό αέριο φέτος κάνουν λόγο για μείωση 5% με 7% το 2009, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση μείωση της κατανάλωσης στην ιστορία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυσικού αερίου. "Ωστόσο, τα επίπεδα της κατανάλωσης δεν υποχωρούν περισσότερο σε σχέση με αυτά του 2007", υπογράμμισε ο κ. Μενβέντεφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το σύνολο των ειδικών εκτιμά πως τα επίπεδα ζήτησης πριν από την κρίση θα αποκατασταθούν το 2012, αλλά οι τρέχουσες τάσεις της οικονομικής ανάκαμψης αφήνουν περιθώρια για να συμβεί αυτό νωρίτερα. "Συμφωνώ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της E.ON AG κ. Βουλφ Μπέρνοτατ ότι η ζήτηση μπορεί να αποκατασταθεί ήδη μέσα στο 2011", είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

"Η σημαντική υποκατανάλωση φυσικού αερίου σε συμβάσεις υποχρεωτικής αγοράς ανεξαρτήτως παραλαβής δεν συνιστά αιτία για επανεξέταση της αρχής που διέπει την προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου σε Ευρωπαίους καταναλωτές", είπε, κατηγορηματικά, ο κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι παράλληλα και ο επικεφαλής της Gazprom Export.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της E.ON Ruhrgas κ. Γιόχεν Βάιζε παραδέχθηκε ότι ευρωπαϊκές εταιρίες μείωσαν δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου που προμηθεύονται στη βάση μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Σύμφωνα με τον κ. Βάιζε, οι φετινές τιμές στη βάση μακροπρόθεσμων συμβολαίων ήταν 45% υψηλότερες από τις τιμές στην αγορά σποτ, αλλά το στέλεχος της γερμανικής εταιρίας αναμένει "εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις συμβάσεις υποχρεωτικής αγοράς ανεξαρτήτως παραλαβής".

Ο κ. Μεντβέντεφ διαφώνησε, τέλος, με τον πρόεδρο της Gaz de France κ. Ζαν Φρανσουά Σιρελί σχετικά με τη σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο τελευταίος υποστήριξε ότι "μεσοπρόθεσμα, οι καταναλωτές μαζί με τους προμηθευτές πρέπει να επανεξετάσουν" αυτή τη σύνδεση.

"Είναι αναγκαία μια ισόρροπη κοινή απόφαση των προμηθευτών και καταναλωτών. Οι όροι των συμβολαίων πρέπει να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές", είπε ο κ. Σιρελί, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 7% με 10%.