Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Γαλλία συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν ενεργειακή αυτονομία χάρη στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Όμως οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε συνδυασμό με τους γερασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού, αλλά και σε εκ βαθέων επανεξέταση της «πυρηνικής» πολιτικής της χώρας.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Γαλλία συγκαταλέγονταν  ανάμεσα στις χώρες που είχαν ενεργειακή αυτονομία χάρη στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Όμως οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε συνδυασμό με τους γερασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού, αλλά και σε εκ βαθέων επανεξέταση της «πυρηνικής» πολιτικής της χώρας.

Τον Οκτώβριο, η παραγωγή ενέργειας ήταν τόσο μειωμένη που η χώρα αναγκάστηκε να εισάγει, για πρώτη φορά από το 1982, 458 GWh από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Ελβετία, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο για γενικές διακοπές ρεύματος τον φετινό χειμώνα.

Η ανακοίνωση της ανάγκης για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προκάλεσε την αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, η οποία ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή παρέχει άλλη μια απόδειξη πως η πολιτική της Γαλλίας να παράγει τα 3/4 των συνολικών αναγκών της για ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια ήταν μέγα σφάλμα.

Η Γαλλία είχε αποφασίσει μετά την πετρελαϊκή κρίση του '70 να επεκτείνει τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας για να αναπτύξει αξιόπιστα ενεργειακά αποθεματικά. Για πολλά χρόνια μάλιστα, εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές της χώρες.

 «Η προώθηση της ιδέας της ενεργειακής αυτονομίας, ήταν το πέπλο των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας» ανάφερε ειδικός του κλάδου, τονίζοντας ότι σήμερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη επενδύσεων, ιδιαίτερα σε προσωπικό για τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρισμού.

Το ένα τρίτο των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας ήταν εκτός λειτουργίας ενώ ένας λειτουργούσε στο 60% στις αρχές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια έρευνα του AFP.

Όπως δήλωσε στέλεχος της EDF μια απεργία στην εταιρεία ενέργειας στις αρχές του χρόνου καθυστέρησε το ετήσιο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ράβδων καυσίμου στις εγκαταστάσεις, προκαλώντας μείωση της παραγωγής. Επίσης η παρατεταμένη ξηρασία, σύμφωνα με το ίδιο άτομο, φέτος το καλοκαίρι μείωσε τα επίπεδα του νερού στα φράγματα με αποτέλεσμα να μειωθεί εκ νέου η παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας.