Σήμερα η Απονομή των Βραβείων του βραβεία του European Eco-Management and Audit Scheme – ΕΜΑS (Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου

Σήμερα η Απονομή των Βραβείων του βραβεία του  European Eco-Management and Audit Scheme –    ΕΜΑS  (Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου
energia.gr
Πεμ, 19 Νοεμβρίου 2009 - 17:27
Tριάντα δύο οργανώσεις και δημόσιες αρχές από την Ελλάδα και άλλες έντεκα χώρες της ΕΕ είναι υποψήφιες για τα βραβεία του European Eco-Management and Audit Scheme – ΕΜΑS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου), που θα απονεμηθούν σήμερα το βράδυ στο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας (National Museum of Sweden), στη Στοκχόλμη
Tριάντα δύο οργανώσεις και δημόσιες αρχές  από την Ελλάδα και άλλες  έντεκα χώρες της ΕΕ είναι υποψήφιες για τα βραβεία του  European Eco-Management and Audit Scheme – ΕΜΑS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού   Ελέγχου), που θα απονεμηθούν σήμερα το βράδυστο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας (National Museum of Sweden), στη Στοκχόλμη.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία (3), Βέλγιο (2), Τσεχική Δημοκρατία (2) Δανία (1), Γερμανία (4), Ελλάδα (4) Ουγγαρία (3), Ιταλία (3), Νορβηγία (2), Ισπανία (3), Σουηδία (4) και Ηνωμένο Βασίλειο (1). Μια από τις υποψήφιες οργανώσεις είναι η ομάδα παραγωγών Νηλέας, ένας συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών της δυτικής Μεσσηνίας.

Η ομάδα των 115 παραγωγών παράγει γύρω στα 500.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου ετησίως. Οι παραγωγοί αυτοί έχουν θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους: περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χρησιμοποίηση φυσικών μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων και σταδιακή στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια. Άνω του 60% των συνολικών δαπανών της ομάδας είναι «πράσινες». 

Σημειώνεται, ότι το EMAS αποτελεί ένα διαχειριστικό εργαλείο για τις εταιρείες και τις οργανώσεις που τους επιτρέπει να αξιολογούν, να βελτιώνουν και να κοινοποιούν στοιχεία για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Το σύστημα, στο οποίο η συμμετοχή είναι εθελοντικού χαρακτήρα, έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να αναγνωρίζει και να ανταμείβει τις οργανώσεις με προορατική συμπεριφορά που εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερες απαιτήσεις από τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία για το περιβάλλον, βελτιώνοντας συνεχώς την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον.

Το σύστημα EMAS άρχισε να ισχύει το 1995. Σήμερα, έχουν καταχωρηθεί στο EMAS περισσότερες από 4.300 οργανώσεις. Το EMAS έχει αποδειχθεί το πλέον ενδεδειγμένο μέσο διαχείρισης και βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Κατά μια πιλοτική φάση, που εφάρμοσε η ιδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώθηκε στην Επιτροπή σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, των εκπομπών CO2 και των αποβλήτων, ενώ το προσωπικό της χρησιμοποίησε σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέσα συγκοινωνίας. Στη συνέχεια της πιλοτικής φάσης, το EMAS διευρύνεται τώρα σε όλα τα τμήματα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Τά Bραβεια ΕΜΑS

Κάθε χρόνο τα ετήσια βραβεία του EMAS εστιάζονται σε ένα διαφορετικό θέμα σχετικό με την οικολογική διαχείριση. Το θέμα του 2009 αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των «πράσινων» δημοσίων συμβάσεων. Το ζητούμενο είναι, για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών που υπεισέρχονται στις διεργασίες βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και η χρήση προϊόντων, όπως είναι η «πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», οι φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες εστίασης και ο ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός πληροφορικής. Βραβεία απονέμονται στις εξής πέντε κατηγορίες:

-        Μικροοργανώσεις (με λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ)
-        Μικρές οργανώσεις (με 10-50 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ)-        Οργανώσεις μεσαίου μεγέθους (με 50-250 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή/και ισολογισμό υψηλότερο των 43 εκατ. ευρώ)
-        Μεγάλες οργανώσεις (με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ ή/και ετήσιο σύνολο ισολογισμού υψηλότερο των 43 εκατ. ευρώ)
-        Δημόσια διοίκηση

Δηλώσεις Δήμα

Με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταυρος Δήμας δήλωσε : «Συγχαίρω θερμά όλες τις εταιρείες και οργανώσεις που επελέγησαν γι' αυτές τις μεγάλου κύρους διακρίσεις. Όλοι όσοι συμμετέχουν στο σύστημα EMAS συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Με την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν, οι οργανώσεις αυτές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».