Την ευρωπαϊκή πολιτική για την πρόληψη καταστροφών στην επικράτεια των κρατών μελών της ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει σε ολόκληρη την κοινωνία και στο περιβάλλον η αλλαγή του κλίματος.

Την ευρωπαϊκή πολιτική για την πρόληψη καταστροφών στην επικράτεια των κρατών μελών της ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει σε ολόκληρη την κοινωνία και στο περιβάλλον η αλλαγή του κλίματος.

Σε σχετικό κείμενο που ετοίμασε η Σουηδική προεδρία στην Ε.Ε. επισημαίνεται, πώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, και ότι η τάση αυτή είναι πιθανόν να επιδεινωθεί στα χρόνια που έρχονται.

Η πρόληψη, προστίθεται, διαδραματίζει βασικό ρόλο για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίµατος, και µια αποτελεσµατική πρόληψη καταστροφών είναι πολύ σημαντική για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την προστασία του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο ιδιο κείμενο υπενθυμίζεται, πώς το Πλαίσιο Δράσης του Hyogo για την περίοδο 2005-2015: Ανάπτυξη της ανθεκτικότητας των κρατών και των κοινοτήτων στις καταστροφές (Ένα συνολικό σχέδιο για τις προσπάθειες µείωσης του κινδύνου καταστροφών µε δεκαετές πρόγραµµα, που εγκρίθηκε από 168 κυβερνήσεις στην Παγκόσµια Διάσκεψη για τη µείωση των καταστροφών, τον Ιανουάριο του 2005, στο Κόµπε της Ιαπωνίας), παρέχει το συμπεφωνημένο διεθνές πλαίσιο Μείωσης των Κινδύνων Καταστροφών (ΜΚΚ), και τονίζεται η ανάγκη συσχέτισης των προσπαθειών ΜΚΚ µε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίµατος.

Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι πιστεύουν πώς η κοινοτική δράση για την πρόληψη καταστροφών εντός της ΕΕ συμβάλλει στη συνολική εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης του Hyogo και ότι είναι αναγκαίο, ανάλογα µε την περίπτωση, η κοινοτική δράση και οι εθνικές πλατφόρμες των κρατών μελών να αλληλοϋποστηρίζονται στο έργο τους για τη µείωση των κινδύνων καταστροφών και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια σειρά από δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες :

1) Πριν από τα τέλη του 2012, µε βάση την εθνική ανάλυση κινδύνων, να ετοιµάσει µια διατοµεακή γενική επισκόπηση των κυριότερων φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων τους οποίους ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο µέλλον η Ενωση, και λαβώνοντας υπόψη, όπου αυτό είναι δυνατόν και χρήσιµο, τις µελλοντικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίµατος και την ανάγκη για προσαρµογή στην αλλαγή του κλίµατος· να προσδιορίσει µε βάση την επισκόπηση των κινδύνων ή των τύπων κινδύνου που αντιµετωπίζουν όλα τα κράτη µέλη ή οι περιφέρειες στα διάφορα κράτη µέλη, και να στηρίξει την ανταλλαγή και διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και των διδαγµάτων από την πρόληψη καταστροφών.

2) Να προωθήσει τη στενή συνεργασία ανάµεσα στα σχετικά ερευνητικά ιδρύµατα και στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αρµόδιων οργανισµών διαχείρισης κινδύνων, µε στόχο την προώθηση της µμεταφοράς γνώσεων από την ερευνητική κοινότητα στο επίπεδο των ασκούντων πολιτική και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων.

3) Να εξετάσει τις ενδεχόμενες προτεραιότητες για κατάλληλα ερευνητικά σχέδια που να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ µε στόχο να κατανοηθεί η διασύνδεση µεταξύ αλλαγής του κλίµατος και φυσικών καταστροφών, αξιολογώντας το κοινωνικό, το εικονικό και το περιβαλλοντικό κόστος των καταστροφών, εκπονώντας μεθόδους για την αποτελεσµατική χρήση δορυφορικών εικόνων µεταξύ άλλων από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, αναλύοντας τις συνέπειες του σχεδιασµού κτιρίων και του αρχιτεκτονικού σχεδιασµού µε γνώµονα τους παράγοντες κινδύνου και βελτιώνοντας την πρόβλεψη των καταστροφών συμπεριλαμβανομένου µέσω της χρήσης κατάλληλων τεχνολογιών (π.χ. τεχνολογίες τηλεανίχνευσης).

4) Να συγκροτήσει στο πλαίσιο του Κοινοτικού Μηχανισµού Πολι -τικής Προστασίας και του Χρηματοδοτικού Μέσου Πολιτικής Προστασίας, ένα άτυπο πολυτοµεακό ευρωπαϊκό δίκτυο πρόληψης των καταστροφών αποτελούμενο από αντιπροσώπους των αρµόδιων αρχών και ενδεχομένως άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Επίσης, καλούνται τά κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περαιτέρω κατάλληλα µέτρα στα οποία θα περιλαμβάνεται, εάν χρειαστεί, νοµικό πλαίσιο για την πρόληψη των καταστροφών.

Μεταξύ άλλων, ριν από τα τέλη του 2011, τα κράτη μέλη πρέπει να θέτουν στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις πληροφορίες που αφορούν σχετικούς κινδύνους, µε στόχο την ανάπτυξη σύνοψης των µμείζονος σηµασίας κινδύνων που η Ε.Ε. ενδέχεται να αντιµετωπίσει στο µέλλον, με εξαίρεση τα δεδομένα εκείνα, που αφορούν ζωτικά συμφέροντα κράτους µέλους.

Οι εθνικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου θα περιλαμβάνουν επίσης τυπικά εκτιµήσεις κινδύνου, χαρτογραφήσεις κινδύνου και σχέδια διαχείρισης κινδύνου, συµπεριλαµβανοµένων εκτιµήσεων των αναμενομένων συνεπειών.