Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση απέναντι στα συμβατικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα από τις εξατμίσεις τους. Αυτό υποστηρίζεται σε έκθεση της βρετανικής Ένωσης Περιβαλλοντικών Μεταφορών (ΕΤΑ), η οποία επισημαίνει ότι είναι μύθος η άποψη πως με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων και η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση απέναντι στα συμβατικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα από τις εξατμίσεις τους. Αυτό υποστηρίζεται σε έκθεση της βρετανικής Ένωσης Περιβαλλοντικών Μεταφορών (ΕΤΑ), η οποία επισημαίνει ότι είναι μύθος η άποψη πως με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων και η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Το πρόβλημα σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, βρίσκεται σε ένα «παραθυράκι» του ευρωπαϊκού κανονισμού: όσο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάζει μια αυτοκινητοβιομηχανία τόσο περισσότερο μπορεί να αυξάνει την παραγωγή της σε αυτοκίνητα πολλών κυβικών τύπου τζιπ.

Με βάση τα όρια εκπομπής ρύπων που έθεσε η Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο, μια βιομηχανία έχει το δικαίωμα να πουλάει 3,5 αυτοκίνητα 4x4 για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητό της. Αντίθετα με τις προσδοκίες των Βρυξελλών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας του πετρελαίου και του διοξειδίου του άνθρακα από το σύνολο του στόλου των αυτοκινήτων.

Ηλεκτρική ενέργεια

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι πανάκεια και για έναν επιπλέον λόγο: είναι ήδη γνωστό ότι η διάδοση της ηλεκτροκίνησης θα σήμαινε αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, με πιθανή συνέπεια την ανάγκη κατασκευής και άλλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού- ενδεχομένως από ορυκτά καύσιμα. Υπολογίζεται ότι εάν τα 27 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη Βρετανία ήταν ηλεκτρικά και φορτίζονταν κάθε ημέρα, θα έπρεπε να τετραπλασιαστούν τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η ΕΤΑ επισημαίνει στην έκθεσή της ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πραγματικά «πράσινα» μόνο εάν θα κινούνται με ηλεκτρισμό που θα παράγεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 18/11/2009)