Οι πραγματικές αιτίες του ελλείμματος

Είναι πάρα πολύ χρήσιμο, τόσο για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και για την μελλοντική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, να φωτιστούν κάποιες σκληρές αλήθειες. Ως γνωστόν, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ και το 2011 στο 12,8%, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα μείωσης της σπατάλης και της γραφειοκρατίας.
Του Στέλιου Σταυρίδη
Σαβ, 21 Νοεμβρίου 2009 - 15:32
Είναι πάρα πολύ χρήσιμο, τόσο για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και για την μελλοντική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, να φωτιστούν κάποιες σκληρές αλήθειες. Ως γνωστόν, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ και το 2011 στο 12,8%, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα μείωσης της σπατάλης και της γραφειοκρατίας.

Οι της Νέας Δημοκρατίας ψελλίζουν δικαιολογίες περί μαγειρέματος των αριθμών από το ΠΑΣΟΚ και περί της πολιτικής που είναι η τέχνη του εφικτού (έτσι κοιμούνται ήσυχοι ότι δεν είναι και τόσο αποτυχημένοι όσο κάποιοι από εμάς πιστεύουμε). Οι του ΠΑΣΟΚ πάλι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν εύκολα να περιορίσουν τις σκανδαλώδεις αργομισθίες και τα απίστευτα προνόμια του δημόσιου τομέα, αλλά και των κλειστών επαγγελμάτων – συντεχνιών, με κορυφαίους και ισχυρότατους τους νομικούς και τους μηχανικούς.

Έτσι, δεν τονίζεται από κανέναν, ούτε από τους μεν ούτε από τους δε, ότι η διεθνής κρίση επηρέασε αυτό το έλλειμμα μόνο κατά 0,1% το 2009 και θα το επηρεάσει μόνο κατά 1,2% το 2011. Σε απλά Ελληνικά, από τα 32 δις ευρώ του ελλείμματος το 2009, που οι «μάγοι» ή «δράκοι» της οικονομίας μας «κατάπιαν» με απίστευτη αναλγησία, μόνο τα 250 εκατομμύρια μπορούν να αποδοθούν στην διεθνή κρίση (στοιχεία της ΕΕ)! Οι Ευρωπαίοι, είτε μας έχουν πλέον πάρει «χαμπάρι» και δεν «μασάνε», είτε είμαστε τόσο αναξιόπιστοι, που ακόμα και ακλόνητα στοιχεία να δίνουμε, δεν μας πιστεύουν!

Συνεχίζοντας την χρησιμότατη ανάλυση των αριθμών, βλέπουμε ότι ενώ η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από την ζώνη του ευρώ (16 χώρες), το 2011 θα έχει τον μικρότερο ρυθμό (0,7%) από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου όλου (!), με εξαίρεση ίσως της Ιαπωνίας, όπως μας πληροφορεί η εξαιρετικά τεκμηριωμένη ανάλυση των κ.κ. Μασουράκη και Μαρούλη, της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Η ανεργία που τον Νοέμβριο του 2008 είχε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο (7%), θα εκτοξευθεί το 2011 στο 11%, προσθέτοντας στρατιές ανέργων, κυρίως νέων, γυναικών και 50άρηδων, προς δόξαν των κουλτουριάρηδων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αρτηριοσκληρωμένων εκφραστών του Σταλινισμού και του σκότους εκπροσώπων του ΚΚΕ. Διότι κατ’ αυτούς, για όλα φταίει το μεγάλο κεφάλαιο, και όχι οι κραυγαλέα προνομιούχες και θρασύτατες συντεχνίες τύπου ΟΛΠ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, κ.λπ., ή οι στρατιές των αργόμισθων, αργόσχολων και διεφθαρμένων από τη γραφειοκρατία και την πολυνομία κρατικών λειτουργών (σε υψηλά ή και χαμηλά κλιμάκια).

Με αυτές τις πρακτικές, το δημόσιο χρέος θα φτάσει από 112,6% του ΑΕΠ το 2009, στο 135,4% το 2011, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 88 δις ευρώ σε 3 χρόνια! Όλα αυτά οφείλονται στην «διακυβέρνηση» της Νέας Δημοκρατίας, που με την ατολμία της ενίσχυσε τη λεηλασία και την κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου, βάζοντας γερά θεμέλια για απίστευτες κοινωνικές αδικίες. Για το 2010 και 2011 θα οφείλονται και στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να τολμήσει εδώ και τώρα, πριν την καταπιούν ζωντανή τα συμφέροντα και τα προβλήματα.

Όταν μια χώρα δεν μπορεί να παράξει και κοιτάει είτε να εισπράττει φόρους από τους συνεπείς, είτε να δανείζεται, η κατάληξη δεν μπορεί παρά να είναι η βέβαιη εξαθλίωση. Ας δει, λοιπόν, κατάματα η Κυβέρνηση την πραγματικότητα και ας προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αντιστρέψει την ολέθρια πορεία, που θα φέρει φτώχεια, κοινωνικές εντάσεις (που δεν έχουμε ξαναδεί) και πιθανότατα εθνικές συμφορές, αφού ο οικονομικά αδύναμος είναι και εθνικά ευάλωτος.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ)