ΕΤΕπ: Πιέζει για Κρατικές Χρηματοδοτήσεις Προγραμμάτων Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα

ΕΤΕπ: Πιέζει για Κρατικές Χρηματοδοτήσεις Προγραμμάτων Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα
Energia.gr
Παρ, 20 Νοεμβρίου 2009 - 15:37
Προτροπή για κυβερνητική στήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς εξετάζει ενδεχόμενο επενδύσεων στην τεχνολογία CCS. Οπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Σάιμον Μπρουκς, τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στο Λονδίνο, ότι "αυτή είναι μια σημαντική τεχνολογία η οποία πρέπει να δοκιμαστεί και κατά συνέπεια είναι σημαντικό να προχωρά με ταχύτητα η πλευρά που αφορά το δημόσιο".
Προτροπή για κυβερνητική στήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς εξετάζει ενδεχόμενο επενδύσεων στην τεχνολογία CCS.
Οπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Σάιμον Μπρουκς, τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στο Λονδίνο, ότι "αυτή είναι μια σημαντική τεχνολογία η οποία πρέπει να δοκιμαστεί και κατά συνέπεια είναι σημαντικό να προχωρά με ταχύτητα η πλευρά που αφορά το δημόσιο".

Η ΕΕ, η οποία στηρίζει την τεχνολογία CCS, έχει δύο προγράμματα επιδοτήσεων, το ύψος των οποίων το ύψος ανέρχεται περίπου σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Η γενική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τεχνολογία CCS παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2007. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Ενέργεια και Περιβάλλον στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής κ. Πιοτρ Τούλεζ, αναμένεται "πολύ σύντομα" η απόφαση για τον αρχικό γύρο επιδοτήσεων ύψους 1.05 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 16 Νοεμβρίου, ο κ. Τούλεζ είχε διευκρινίσει ότι θα παρασχεθεί στήριξη σε 12 προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

"Θέλω να δανείσω σε ανθρώπους χρήματα για προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα", είπε ο κ. Σάιμον Μπρουκς. "Δεν είναι δυνατόν να δεσμεύσει η τράπεζα κεφάλαια σε εγχειρήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα εμπορικά", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)