‘Εργο εθνικής σημασίας, χαρακτήρισε το έργο κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας, Ματέι Λαχόβνικ.Ο κ. Λαχόβνικ επανέλαβε τη στήριξή του στο έργο, διότι, όπως είπε, «η πυρηνική ενέργεια είναι ελκυστική και απαραίτητη για τη Σλοβενία».
‘Εργο εθνικής σημασίας, χαρακτήρισε το έργο κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκο, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας, Ματέι Λαχόβνικ.Ο κ. Λαχόβνικ επανέλαβε τη στήριξή του στο έργο, διότι, όπως είπε, «η πυρηνική ενέργεια είναι ελκυστική και απαραίτητη για τη Σλοβενία». Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι το 2025. Ο υπουργός αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών που «τρέχουν» στα υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες για την εκτέλεση του έργου.

Το εκτιμώμενο κόστος της κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα κυμαίνεται από 3,5 δισ. ευρώ μέχρι 5 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λαχόβνικ και πρόσθεσε πως το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής, ενεργειακής στρατηγικής.

Η νέα μονάδα προβλέπεται να διαθέτει ισχύ 1.000 έως 1.600 MW και η διάρκεια «ζωής» της εκτιμάται στα 60 χρόνια. Στα πλεονεκτήματα του νέου αντιδραστήρα περιλαμβάνεται και η ικανότητά του να ανακυκλώνει και να επαναχρησιμοποιεί τις άδειες κυψέλες καυσίμων.

Από την ανεξάρτητη εταιρία Gen Energija, (η εταιρία παρέλαβε τα δικαιώματα της Σλοβενίας στην εταιρία ΝΕΚ μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας), εκτιμάται ότι την περίοδο 2011- 2013 θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κατασκευή του έργου. Η λίστα των πιθανών προμηθευτών τεχνολογίας για το νέο εργοστάσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μονάδα Westinghouse της Toshiba, της γαλλικής Areva, της ιαπωνικής Mitsubishi, και της Atmea, μιας κοινοπραξίας των Areva και Mitsubishi.

Το εργοστάσιο ΝΕΚ, στο Κρσκο, που ξεκίνησε να λειτουργεί ενόσω η Σλοβενία και η Κροατία ήταν μέρος της πρώην, ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το 1983, κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Westinghouse Electric Corporation και έχει προγραμματιστεί να κλείσει το 2023.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)