Αλλαγή πλεύσης στο deal των Ελληνικών Πετρελαίων και της BP Hellas, το οποίο πλέον αρχίζει να μοιάζει περισσότερο προς εκείνο των Μότορ Όιλ – Shell. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά πετρελαιοειδών, το σήμα της πολυεθνικής θα διατηρηθεί στα πρατήρια της χώρας τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Αλλαγή πλεύσης στο deal των Ελληνικών Πετρελαίων και της BP Hellas, το οποίο πλέον αρχίζει να μοιάζει περισσότερο προς εκείνο των Μότορ Όιλ – Shell.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά πετρελαιοειδών, το σήμα της πολυεθνικής θα διατηρηθεί στα πρατήρια της χώρας τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ερμηνευθεί και υπό το πρίσμα της επιθυμίας της Πολιτείας – το Δημόσιο μετέχει κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελλ.Πε. – να μην χαθεί από την εγχώρια αγορά ένα τόσο ηχηρό πολυεθνικό όνομα.

Έχει, βεβαίως, και μια καθαρά εμπορική διάσταση η εξέλιξη, καθώς προφανώς στα πρατήρια της BP θα διατηρηθεί η τιμολογιακή πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία οδηγεί, μεν, στην απώλεια μεριδίων, διατηρεί δε σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας σε αντίθεση προς τις περισσότερες εταιρείες του χώρου.

Η εξαγορά των μετοχών της BP Hellas – δίκτυο πρατηρίων και αποθήκες - από τα Ελληνικά Πετρέλαια εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, οπότε και θα καταβληθεί το τίμημα των 360 εκατ. ευρώ από τον εγχώριο όμιλο,  αφού προηγηθεί η απόσχιση των δραστηριοτήτων των λιπαντικών, των αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, και του τομέα ηλιακής ενέργειας.

Μετά την εξαγορά η BP Hellas θα ενταχθεί στον όμιλο των Ελλ.ΠΕ. ως θυγατρική και φαίνεται ότι οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα, κάτι που επιθυμεί και ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού τόσο των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και της θυγατρικής της BP στην Ελλάδα.

Προφανώς, η προοπτική της συγχώνευσης των δύο εταιρειών απομακρύνεται για το απώτερο μέλλον.

(Δημοσιεύεται και στο axiaplus.gr)