Tην πρώτη πτήση στον κόσμο με αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποίησε βιοκαύσιμα – που αναλογούσαν στο ένα όγδοο των συνολικών καυσίμων του – πραγματοποίησε η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM. «Έχουμε δείξει ότι είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της KLM, Πέτερ Χάρτμαν, μετά τη συμμετοχή του σε μια πτήση διάρκειας μιας ώρας. Το αεροσκάφος τύπου 747 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.
Tην πρώτη πτήση στον κόσμο με αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποίησε βιοκαύσιμα – που αναλογούσαν στο ένα όγδοο των συνολικών καυσίμων του – πραγματοποίησε η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM.
«Έχουμε δείξει ότι είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της KLM, Πέτερ Χάρτμαν, μετά τη συμμετοχή του σε μια πτήση διάρκειας μιας ώρας. Το αεροσκάφος τύπου 747 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.

«Τώρα, θα πρέπει το κράτος, η βιομηχανία και όλη η κοινωνία να ασχοληθούν με το ζήτημα, ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να διαθέτουμε τέτοια καύσιμα συνεχώς», πρόσθεσε.

Το αεροσκάφος μετέφερε 40 άτομα, μεταξύ των οποίων η Ολλανδή Υπουργός Οικονομικών Μαρία φαν ντερ Χεβεν, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Ολλανδία Γιόχαν φαν ντε Γκρόντεν, και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της KLM, Μονίκ Μάτζε.

Από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους, μόνο ο ένας τροφοδοτούνταν κατά 50% με βιοκαύσιμα, που προέρχονταν από μια μονάδα που ονομάζεται Καμελίνα και παράγονται από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η KLM δεν θέλει να θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη χρήση βιοκαυσίμων στις εμπορικές πτήσεις», δήλωσε η Μάτζε. «Η δυσκολία σήμερα βρίσκεται στη (χαμηλή) διαθεσιμότητα των βιοκαυσίμων» πρόσθεσε.

«Η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών ή την υπερβολική χρήση νερού» και «η παραγωγή τροφίμων δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο όμιλος σε ανακοίνωση του. «Η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων είναι μια έρευνα στην οποία η KLM εφαρμόζει πολύ αυστηρά χρηματοοικονομικά, τεχνικά και οικολογικά κριτήρια.»