Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, επανακαθορίζοντας τις ενδείξεις στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες αναφέρονται στην ενεργειακή τους απόδοση.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, επανακαθορίζοντας τις ενδείξεις στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες αναφέρονται στην ενεργειακή τους απόδοση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), με την καινούρια αυτή Οδηγία - η οποία αναμένει την επικύρωσή της από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει εκ νέου τις ενεργειακές κλάσεις.

Έτσι, τα πλέον αποδοτικά ψυγεία και καταψύκτες, οι πιο αποδοτικές κουζίνες και τηλεοράσεις θα κατατάσσονται σε μια νέα ενεργειακή κλάση: την Α +++. Βέβαια, της Οδηγίας προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά, εν τέλει, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής, καθώς και 27 των χωρών μελών της ΕΕ, κατέληξαν σε συμφωνία.

Επίσης, αποφασίστηκε πως, μελλοντικά, όταν οι πιο πολλές συσκευές θα ανήκουν στις δύο ανώτερες ενεργειακές κατηγορίες, η ΕΕ θα προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή των ενεργειακών κλάσεων. Ο Γερμανός, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής για ζητήματα βιομηχανίας, Χέμπερτ Ρόιλ, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ρεαλιστική και απολύτως ικανοποιητική.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο την όποια επιβάρυνση για τη βιομηχανία. Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε το συμβιβασμό. Δεν είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να ορίζεται μια νέα ενεργειακή κλάση. Μόνον όταν οι συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση αυξηθούν πολύ, τότε θα λάβουμε τα μέτρα που πρέπει», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Γερμανών «Πρασίνων» στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς, υποστήριξε πως η έκδοση της νέας οδηγίας είναι μια επιτυχία της παράταξής της: «Είμαι πολύ χαρούμενη - ανέφερε - που καταφέραμε να επιβάλλουμε τη θέση μας στο ζήτημα αυτό. Έτσι, στις διαφημίσεις πρέπει, από εδώ και στο εξής, να αναφέρεται πάντα η ενεργειακή κλάση της ηλεκτρονικής συσκευής».

Σημειώνεται ότι έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την έγκριση της σχετικής Οδηγίας, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση των προϊόντων τους και στις διαφημίσεις, όταν αναφέρονται σε μειωμένη κατανάλωση ή τη χαμηλή τιμή των συσκευών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ