Ο επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Ασφαλείας της Πυρηνικής Ενέργειας (ASN) βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν λίγες εβδομάδες πριν η πολιτική ηγεσία αποφάσισε δημόσια έρευνα στους σταθμούς της χώρας. Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή της ASN και άλλων δύο ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, με την οποία απαιτούσαν αλλαγές στη σχεδίαση των νέων αντιδραστήρων τύπου EPR.

Ο επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Ασφαλείας της Πυρηνικής Ενέργειας ( ASN) βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν λίγες εβδομάδες πριν η πολιτική ηγεσία αποφάσισε δημόσια έρευνα στους σταθμούς της χώρας. Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή της ASN και άλλων δύο ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, με την οποία απαιτούσαν αλλαγές στη σχεδίαση των νέων αντιδραστήρων τύπου EPR, οι οποίοι κατασκευάζονται στη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Ο κ. Ανδρέ-Κλοντ Λακόστ δήλωσε στους FT σχετικά με την αντίδραση που προκλήθηκε ότι οι απόψεις τους «αντιμετωπίστηκαν ως ανησυχητικές διότι ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας». Πρόσθεσε πως «η επιστολή δεν αμφισβητούσε την ασφάλεια των EPR. Είναι φυσικό οι αρχές να εξετάζουν τους αντιδραστήρες και να κρίνουν κατά πόσο είναι ικανοποιημένες».

Η συγκυρία όμως ήταν αρνητική, καθώς στη Γαλλία συνέβη ένα περιστατικό σε εγκαταστάσεις πυρηνικών καυσίμων όπου ανακαλύφθηκαν 39 κιλά υπολειμμάτων πλουτωνίου τα οποία είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία 40 χρόνια. Γεγονότα όπως αυτό έδωσαν τροφή στις ΜΚΟ, καθώς η Greenpeace κάλεσε για την «άμεση διακοπή των εργασιών στους αντιδραστήρες στη Φινλανδία και τη Γαλλία».

Η ASN επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Αρχή καταγράφει περίπου 1.000 περιστατικά ετησίως και δεν θεωρεί ότι αυξήθηκαν σημαντικά τελευταία. Παρόλα αυτά, σημειώθηκαν τουλάχιστον τρία περιστατικά χαμηλού κινδύνου σε αντιδραστήρες της EDF, τα οποία προκάλεσαν συζητήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου.

Αν η ASN διαπιστώσει ότι τα γεγονότα αυτά σημαίνουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, τότε θα τα αναβαθμίσει κατά ένα βαθμό στην διεθνή κλίμακα Ines, η οποία καταρτίστηκε μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ώστε να παρέχει στο κοινό πληροφόρηση. Όταν έλαβε χώρα η ανακάλυψη του πλουτωνίου στη Γαλλία, η Αρχή τοποθέτησε το περιστατικό αυτό στο 2, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στη γνωστοποίησή του.

Απόδειξη για την αποτελεσματικότητα της ASN αποτελούν οι δηλώσεις της Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ, η οποία υπογραμμίζει την αυστηρότητά της. Επίσης, τόνισε το καθεστώς διαφάνειας με το οποίο κινείται η Γαλλία στον τομέα αυτό.