Σε ρωσικά πρότζεκτ κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου συμφώνησαν να συμμετάσχουν η Electricite de France, η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, και η GDF Suez, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να προωθήσουν την ασφάλεια της τροφοδοσίας.
Σε ρωσικά πρότζεκτ κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου συμφώνησαν να συμμετάσχουν η Electricite de France, η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, και η GDF Suez, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να προωθήσουν την ασφάλεια της τροφοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η EDF θα αποκτήσει ποσοστό 10% στον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διασχίζει υποθαλασσίως τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ.

«Η υλοποίηση του South Stream θα ενισχύσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των παραδόσεων στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο Μίλλερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Παρίσι.

Η GDF Suez, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού Baltic Nord Stream και βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση ενός ποσοστού της τάξης του 9%.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα στην οικονομική μας συνεργασία», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν. «Όσον αφορά στην ενέργεια, επιτεύχθηκε μια νέας ποιότητας συνεργασία μεταξύ των ρώσων και των γάλλων εταίρων», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσο-γαλλική συνεργασία ενδυναμώθηκε σημαντικά μετά την εκλογή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2007. Η γαλλική Total αποτελεί εταίρο της Gazprom στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shtokman στην Αρκτική, ενώ συμμετέχει και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος της Novatek στην Αρκτική.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει οδηγήσει και σε συμφωνίες ανταλλαγής ποσοστών, στο πλαίσιο της επιθυμίας Γαλλίας και Ρωσίας να μοιραστούν ενεργειακές μονάδες και τεχνογνωσία.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η Total μεταβίβασε ποσοστό 10% στο ρωσικό κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga στην κρατική Zarubezhneft. Ο γαλλικός όμιλος διαχειρίζεται το κοίτασμα της βόρειας Ρωσίας, το οποίο αναπτύσσεται βάσει συμφωνίας συνεκμετάλλευσης (PSA).

Ξεχωριστά, η Gazprom ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποκτήσει το 5,26% που κατέχει η GDF Suez στην Verbundnetz Gas, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην ανατολική Γερμανία.
Η γαλλική εταιρεία δήλωσε χθες ότι συνεχίζεται ο «εποικοδομητικός διάλογος» με τη Gazprom για τη συμμετοχή της στον Nord Stream, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών, μετά τη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τον περασμένο Ιανουάριο, για δεύτερη φορά από το 2006. Σημειώνεται ότι η ΕΕ λαμβάνει το ένα τέταρτο του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία – με τις μεγαλύτερες ποσότητες να περνούν μέσω της Ουκρανίας.