Η αυξητική τάση στην κατανάλωση πετρελαιοειδών που χαρακτηρίζει φέτος την εγχώρια αγορά καυσίμων ανακόπηκε τον Αύγουστο, στην διάρκεια του οποίου σημειώθηκε πτώση της τάξης των 23.000 μετρικών τόνων περίπου. Παγιώνονται περί το 28,5% τα μερίδια των Ελλ.Πε. – ΒΡ και άνω του 22% των Μότορ Όιλ – Shell, με τις μικρότερες εταιρείες να κερδίζουν διαρκώς μερίδια
Η αυξητική τάση στην κατανάλωση πετρελαιοειδών που χαρακτηρίζει φέτος την εγχώρια αγορά καυσίμων ανακόπηκε τον Αύγουστο, στην διάρκεια του οποίου σημειώθηκε πτώση της τάξης των 23.000 μετρικών τόνων περίπου. Παγιώνονται περί το 28,5% τα μερίδια των Ελλ.Πε. – ΒΡ και άνω του 22% των Μότορ Όιλ – Shell, με τις μικρότερες εταιρείες να κερδίζουν διαρκώς μερίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το 8μηνο, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών εμφανίζονται αυξημένες κατά 2% σε ετήσια βάση, καθώς έφτασαν τα 6.965.000 μετρικούς τόνους.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης στο 7μηνο ήταν 2,6% και μετριάστηκε αφού ο Αύγουστος, όπως προαναφέραμε, ήταν πτωτικός. Οι πωλήσεις των ‘λευκών’ προϊόντων είναι ενισχυμένες κατά 3%, αλλά στα μαύρα προϊόντα, η πτώση είναι 22% σχεδόν.

Ως προς τα μερίδια, ΕΚΟ – ΕΛΔΑ και BP έχουν υποχωρήσει από το 31,6% πέρσι, στο 28,5% φέτος ως προς το συνολικό μερίδιο αγοράς.

Στην ίδια περίοδο Μότορ Όιλ και Shell έχουν  ενισχυθεί στο 22,1% έναντι 21,9% πέρσι και, αν συνυπολογισθεί και το 3,2% που έχει στην αγορά η Cyclon, συμφερόντων επίσης της ευρύτερης οικογένειας Βαρδινογιάννη, το μερίδιο αγοράς αγγίζει πλέον το 25,5%.

Προφανώς, τα ποσοστά αυτά έρχονται να διαταραχθούν με δεδομένες τις αλλαγές στην αγορά, οι οποίες προκύπτουν τόσο με βάση την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά την οποία, Ελλ.Πε. – ΒΡ υποχρεούνται να αποδεσμεύσουν περί τα 100 πρατήρια σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Λέσβο, όσο και από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από εταιρείες με μικρότερα μερίδια για την απόκτηση πρατηρίων από τα δύο νέα μεγάλα σχήματα της αγοράς.

Προσπάθειες που, αναφέρουν στο energia.gr παράγοντες της αγοράς, έχουν επαναφέρει  υπερβολές στις προσφορές για την απόκτηση πρατηρίων από ορισμένες εταιρείες.

Τα στοιχεία του 8μήνου δείχνουν ενίσχυση των μεριδίων από εταιρείες όπως η JetOil των Μαμιδάκηδων, η Aegean του Μελισσανίδη, η Elinoil των Καρνέση - Αληγιζάκη, η Revoil των αδελφών Ρούσσου, η ΕΤΕΚΑ του Σπανού αλλά και η SilkOil, η Dracoil, η Kaoil και η GallonOil, με την τελευταία να δίνει έμφαση στα ανεξάρτητα πρατήρια.

Μερίδια-Πωλήσεις Οκταμήνου 2009