Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN είναι, από χθες, ο ισχυρότερος του κόσμου, καθώς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι δεσμίδες σωματιδίων, μέσα στην 27 χλμ. σήραγγα, επιταχύνθηκαν ώστε να λάβουν τη μεγαλύτερη έως σήμερα ενέργεια. Το σημαντικό επίτευγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ανοίξει τον δρόμο για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση πειραμάτων την ερχόμενη χρονιά, τα οποία αποσκοπούν στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών του σύμπαντος και ιδιαίτερα των πρώτων στιγμών μετά το Μπιγκ Μπανγκ
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN είναι, από χθες, ο ισχυρότερος του κόσμου, καθώς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι δεσμίδες σωματιδίων, μέσα στην 27 χλμ. σήραγγα, επιταχύνθηκαν ώστε να λάβουν τη μεγαλύτερη έως σήμερα ενέργεια.

Το σημαντικό επίτευγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ανοίξει τον δρόμο για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση πειραμάτων την ερχόμενη χρονιά, τα οποία αποσκοπούν στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών του σύμπαντος και ιδιαίτερα των πρώτων στιγμών μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

Η ενέργεια της διπλής δέσμης πρωτονίων που κινήθηκε μέσα στη σήραγγα των εγκαταστάσεων έφτασε με 1,18 τρισεκατομμύρια βολτ. Πάντως, οι ειδικοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ μόλις 10 ημέρες αφού ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τέθηκε ξανά σε λειτουργία έπειτα από ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός ακόμα μέχρις ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνουν διάφορα πειράματα σχετικά με τη δημιουργία του σύμπαντος. Ανάμεσα στα άλλα φιλόδοξα σχέδια είναι και η ανάπλαση των συνθηκών που επικρατούσαν ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Aνάλυση από 10.000

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αναλυθούν από ένα δίκτυο δέκα χιλιάδων ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται σε ινστιτούτα που βρίσκονται σε τριάντα κράτη.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν με τα πειράματά τους να καταφέρουν να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία της ύλης και της αντιύλης. Παρά, όμως, τη χθεσινή μεγάλη επιτυχία, οι ερευνητές εξακολουθούν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των μελλοντικών πειραμάτων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/12/2009)