Ουδεμία περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας υφίσταται, τόνισε χθες ο πρόεδρος της ομάδας ευρώ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός του 2010, όπως παρουσιάστηκε χθες στο Eurogroup, είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί από πρόσθετα μέτρα, εν ανάγκη με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του ερχόμενου έτους
Ουδεμία περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας υφίσταται, τόνισε χθες ο πρόεδρος της ομάδας ευρώ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός του 2010, όπως παρουσιάστηκε χθες στο Eurogroup, είναι ένα «καλό πρώτο βήμα», όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί από πρόσθετα μέτρα, εν ανάγκη με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του ερχόμενου έτους.

Μετά τη συνεδρίαση της ομάδας ευρώ αργά χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι «κερδοσκόποι κάνουν βαρύτατο σφάλμα» καθώς δεν υπάρχει ούτε «σκιά» αμφιβολίας πως η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα δέοντα μέτρα.

Ωστόσο, ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας «ανησυχητική», τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους «καλό πρώτο βήμα», που όμως θα πρέπει να συνοδευθεί από πρόσθετα μέτρα το 2010. Συμπλήρωσε ότι «θα παρακολουθούμε στενά» τις εξελίξεις.

Την παραίνεση περί πρόσθετων μέτρων δέχθηκε η ελληνική πλευρά, η οποία δεσμεύθηκε να καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου ένα πρώτο σχέδιο του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας της χώρας, ώστε να λάβει αυτό την έγκριση της Επιτροπής πριν κατατεθεί στη Bουλή και εν συνεχεία κατατεθεί ολοκληρωμένο στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε χθες στη συνεδρίαση την απόλυτη δέσμευση της χώρας στην επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού του ελλείμματος, ενώ παράγοντες του υπουργείου τόνιζαν ότι όσο πιο πειστικό είναι το Πρόγραμμα, τόσο αυξημένες θα είναι πιθανότητες να δοθεί στη χώρα ικανό χρονικό περιθώριο μείωσης του ελλείμματος.

Ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, σημείωσε ότι είναι «κατανοητό» πως «η νέα κυβέρνηση είχε μόνο λίγες εβδομάδες στη διάθεσή της για να παρουσιάσει προσχέδιο προϋπολογισμού», επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ λίγος χρόνος για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα». «Αυτός είναι ο λόγος που ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει μείωση του ελλείμματος (μόνον) μέχρι το 9,1%», συνέχισε, για να επισημάνει ότι «γνωρίζουμε και οι δύο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα».
Δεδομένου του βεβαρημένου παρελθόντος της χώρας, σημείωσε ο κ. Αλμούνια, «η πίεση (στην Ελλάδα) πρέπει να διατηρηθεί προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι προβλήματα της Ευρωζώνης και μια επιτυχία της Ελλάδος θα είναι επιτυχία της Ζώνης του Ευρώ», συμπλήρωσε.

Για τα μέτρα που θα απαιτηθούν, ο κ. Αλμούνια συνόψισε τα όσα συμφωνήθηκαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση ως την ανάγκη πρόσθετου προϋπολογισμού, την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την έναρξη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και την εν γένει περιστολή των δημόσιων δαπανών, τη γενικότερη βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου τομέα και, τέλος, την προώθηση της αναμόρφωσης της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θεωρούν πως «το ευρώ είναι υπερτιμημένο».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/12/2009)