Προειδοποίηση προς το νέο οικονομικό επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστέρ Ντάρλινγκ, να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη μέτρων για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα υποστεί συνέπειες εάν πληγεί η ηγετική θέση του Λονδίνου
Προειδοποίηση προς το νέο οικονομικό επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστέρ Ντάρλινγκ, να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη μέτρων για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα υποστεί συνέπειες εάν πληγεί η ηγετική θέση του Λονδίνου.

«Το Λονδίνο, είτε αυτό αρέσει σε άλλους είτε όχι, είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής της Νέας Υόρκης ως ένα καθαρά παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο», αναφέρει ο κ. Ντάρλινγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Times.

«Κανένα άλλο κέντρο στην Ευρώπη δεν παρέχει το ίδιο εύρος υπηρεσιών (με το Λονδίνο). Είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης να ευημερεί (το Λονδίνο), μαζί με τους στενούς ευρωπαίους συνεργάτες του», τονίζει ο Βρετανός υπουργός.

Τα σχόλια αυτά είναι η πρώτη αντίδραση από βρετανικής πλευράς στους ισχυρισμούς του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι η Μ. Βρετανία ήταν η μεγάλη χαμένη από τον διορισμό, την περασμένη εβδομάδα, του Μισέλ Μπαρνιέρ ως του νέου Επιτρόπου της Ενιαίας Αγοράς.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν σειρά νέων μέτρων, όπως η δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού φορέα για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Αυτό που προσπαθεί ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είναι να αποτρέψει την υποβάθμιση του Λονδίνου από άλλα κέντρα, όπως το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη.

(από www.kathimerini.gr, 02/12/2009)