Με σημαντική καθυστέρηση και ενώ ήδη έχει παρέλθει ενάμισης μήνας από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ξεκινούν οι έλεγχοι για τις τιμές των καυσίμων. Καθυστέρηση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις χρονοβόρες συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος για την αρμοδιότητα των τιμών των καυσίμων
Με σημαντική καθυστέρηση και ενώ ήδη έχει παρέλθει ενάμισης μήνας από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ξεκινούν οι έλεγχοι για τις τιμές των καυσίμων. Καθυστέρηση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις χρονοβόρες συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος για την αρμοδιότητα των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γ. γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, η αρμοδιότητα των τιμών των καυσίμων περνάει στο υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) και στη νεοσύστατη Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ), ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι αρμόδιο για θέματα ποιότητας των καυσίμων. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στο επικείμενο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών θα ενταχθεί και το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, το οποίο ήδη λειτουργεί.

Σε ό, τι αφορά τους ελέγχους των τιμών των καυσίμων, αυτοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττική. Στην υπόλοιπη επικράτεια την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των νομαρχιών από υπαλλήλους της ΓΓΕ. Οι τελευταίοι θα έχουνν συντονισμό και την εποπτεία γενικότερα των ελέγχων, ενώ θα προβαίνουν οι ίδιοι σε πρωτοβάθμιους ελέγχους, όταν αυτό απαιτείται, για να συνδράμουν για παράδειγμα τις επιθεωρήσεις που θα γίνονται σε επίπεδο νομαρχιών.

Την προηγούμενη Παρασκευή 27/11/2009, πάντως, η μέση πανελλαδικά λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε σε 1,079 ευρώ/λίτρο, σημειώνοντας άνοδο 0,28% σε σχέση με τη μέση τιμή της Παρασκευής 20/11/2009.

Εως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πολυαναμενόμενο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών Προϊόντων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τιμές 1.000 καταναλωτικών αγαθών (είδη σούπερ μάρκετ) και υπηρεσιών, τις τιμές των καυσίμων, των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και των φαρμάκων. Το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί αγορανομική διάταξη βάσει της οποίας θα υποχρεούνται τα σούπερ μάρκετ να ενημερώνουν το παρατηρητήριο για τις τιμές των προϊόντων τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/12/2009)