Στην επίδραση που έχει η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Tζέρεμι Ρίφκιν, πρόεδρος του Ιδρύματος The Foundation on Economic Trends, ο οποίος μίλησε για την 3η Βιομηχανική Επανάσταση και για τον τρόπο, με τον οποίο θα οδηγηθούμε σε μία εποχή "πράσινης" ενέργειας και σε μία οικονομία βασισμένη υδρογόνο στο περιφερειακό Συνέδριο με θέμα "Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον, Αλλαγή Κλίματος" που διοργάνωσε για δεύτερη φορά η Marfin Popular Bank και η θυγατρική της στην Ελλάδα Marfin Egnatia Bank.
Στην επίδραση που έχει η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Tζέρεμι Ρίφκιν, πρόεδρος του Ιδρύματος The Foundation on Economic Trends, ο οποίος μίλησε για την 3η Βιομηχανική Επανάσταση και για τον τρόπο, με τον οποίο θα οδηγηθούμε σε μία εποχή "πράσινης" ενέργειας και σε μία οικονομία βασισμένη υδρογόνο στο περιφερειακό Συνέδριο με θέμα "Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον, Αλλαγή Κλίματος" που διοργάνωσε για δεύτερη φορά η Marfin Popular Bank και η θυγατρική της στην Ελλάδα Marfin Egnatia Bank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ευθύμιος Μπουλούτας αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες  του ομίλου που συνδεόνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή  ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή».

Ο όμιλος της MPB έχει ξεκινήσει να προωθεί στην πελατεία του προϊόντα με κοινωνικό προφίλ, προχωρεί σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων περιβαλλοντικών έργων ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο όμιλος της MPB είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που δημιούργησε τμήμα ενεργειακών παραγώγων καθώς και υποτμήμα που διαχειρίζεται παράγωγα σε διοξείδιο του άνθρακα, ανέφερε επίσης ο κ.Μπουλούτας. Ο επιχειρηματικός κόσμος και στην Ελλάδα, κατέληξε  ο κ. Μπουλούτας, ανταποκρίνεται πλέον θετικά στις εκκλήσεις για πράσινη ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση αυτού του μοντέλου ανάπτυξης βγαίνουν κερδισμένες και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.

Ο Tζέρεμι Ρίφκιν

Ο κ. Ρίφκιν προσκάλεσε τις κυβερνήσεις να προωθήσουν νέα βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης, με χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην κοινωνία είναι εφιαλτικές, πολύ χειρότερες σε σύγκριση με αυτές που υπήρχαν πριν 10-15 χρόνια. Τώρα είναι η στιγμή οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων ώστε να προλάβουμε την κατάσταση πριν γίνει μη αναστρέψιμη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα ο Τζέρεμι Ρίφκιν τόνισε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατεί τις περισσότερες ημέρες του έτους, των προοπτικών της αιολικής ενέργειας κλπ. Επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο του νέου ενεργειακού κόμβου που θα βασίζεται στις ΑΠΕ της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση, μπορεί να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με την χρήση των ειδικών τεχνολογιών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάθε σπίτι να παράγει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει, ανέφερε ο Ρίφκιν.

Ο Τζέρεμι Ρίφκιν, ο οποίος έχει τακτικές συναντήσεις για την προώθηση νέων βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης με ηγέτες από όλο τον κόσμο, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που δεν έχει να κάνει με πολιτικές αντιπαραθέσεις και στενές κομματικές ιδεολογίες. Είναι κάτι που θα πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει.

Λ. Δρόλας - "Το αίνιγμα της τιμής του πετρελαίου".
 
Μηδενική μεταβολή θα σημειώσει η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου προς το μέσον του 2010, ενώ αναμένεται ελαφρά υποχώρησή της προς τα τέλη του επόμενου χρόνου, προέβλεψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο Centre for Global Energy Studies (CGES) κ. Λ. Δρόλλας, στην ομιλία του στο 2ο διεθνές συνέδριο "Αγορές εμπορευμάτων, περιβάλλον και αλλαγή κλίματος", που διοργάνωσε σήμερα η Marfin Popular Bank στην Αθήνα.

Παρά το ότι στην έναρξη της ομιλίας του με θέμα "Το αίνιγμα της τιμής του πετρελαίου" είπε αστειευόμενος, ότι "ο ασφαλέστερος τρόπος να καταστραφεί κανείς είναι να προβαίνει σε εκτιμήσεις", ο κ. Δρόλλας τοποθέτησε την τιμή του πετρελαίου τον ερχόμενο Ιούνιο μεταξύ 70 δολαρίων και 75 δολαρίων το βαρέλι και αναμένει ελαφρά υποχώρησή της στα τέλη το 2010. Συγκρίνοντας της εκτιμήσεις του CGES με τις σχετικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Λ. Δρόλλας είπε ότι η Υπηρεσία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε κύκλο αισιοδοξίας και τόνισε ότι δεν συμφωνεί τις εκτιμήσεις της.

Το στέλεχος του CGES, το οποίο ίδρυσε το 1989 ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Σέιχ Ζάκι Γιάμανι - γνωστός ως "Κύριος Πετρέλαιο" - είπε ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως είναι γενικά ευτυχής με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πηγές του CGES, στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου παραμείνει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για κάποιο διάστημα η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να διοχετεύει πετρέλαιο στην αγορά είτε επισήμως είτε ανεπισήμως.

Ο κ. Δρόλλας αναφέρθηκε στις μεγάλες ποσότητες προϊόντων διύλισης που παραμένουν αποθηκευμένες σε δεξαμενόπλοια, ελλιμενισμένων στα ανοιχτά και είπε ότι για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της διύλισης "δεν υπάρχει μεγάλο συμφέρον να διυλίζουν στις μέρες μας αργό πετρέλαιο". Υπογράμμισε ότι, λόγω της κρίσης που οδήγησε σε κάμψη της κατανάλωσης, τα διυλιστήρια δεν μπορούν σήμερα να ανακτήσουν στην αγορά πετρελαιοειδών το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου.

Αναφερόμενος στις παραμέτρους-κλειδιά για τη διαμόρφωση των τιμών του αργού μακροπρόθεσμα, ο κ. Δρόλλας είπε ότι δεν πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με τους ρυθμούς πριν τη κρίση. Επεσήμανε επίσης ότι υποτιμάμε το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τεχνολογίας, η οποία θα μεταθέσει το βάρος στην ηλεκτρική ενέργεια και ότι θα μειώσει οριστικά τη χρήση του πετρελαίου στις χερσαίες μεταφορές. Είπε, τέλος, ότι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην βιομηχανία πετρελαίου και δήλωσε σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη ότι "εγώ δεν τα πιστεύω εγώ αυτά".

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)