Μαυροβούνιο : Ενεργοποίηση του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), ένα "εργαλείο" χρηματοδότησης έργων προτεραιότητας στις χώρες της περιοχής, ενεργοποίησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Energia.gr
Πεμ, 10 Δεκεμβρίου 2009 - 15:35
Το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), ένα "εργαλείο" χρηματοδότησης έργων προτεραιότητας στις χώρες της περιοχής, ενεργοποίησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης κοινών χρηματοδοτήσεων, δωρεών και χαμηλότοκων δανειοδοτήσεων, για την πραγματοποίηση έργων προτεραιότητας σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Π.Γ.Δ.Μ., Κόσοβο (υπό το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ) και Μαυροβούνιο), αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΑΑ.

Αρχική κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων θα αποτελέσει ο τομέας των υποδομών, περιλαμβανομένων και αυτών για κοινωνικούς σκοπούς και στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση σε έργα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα.

Στην πρώτη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, αποφασίστηκε η διάθεση 26 εκατ. ευρώ για δράσεις τεχνικής στήριξης σε 26 έργα σε όλη την περιοχή και σε διάφορους τομείς. Τα έργα εκτιμάται πως θα "προσελκύσουν" ποσό 2,2 δισ. ευρώ από δανειοδοτικές "γραμμές" διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Τα προς χρηματοδότηση προγράμματα επιλέγονται με κριτήριο τόσο τον βαθμό επαρκούς προετοιμασίας τους όσο και τη συμβολή τους στην ανταπόκριση στις προτεραιότητες, που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία των επωφελούμενων χωρών.

Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Επίτροπος ‘Ολι Ρεν υπογράμμισε πως "στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "άγκυρα" σταθερότητας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις χώρες της περιοχής, προκειμένου να τις βοηθήσει να εξομαλύνουν τις πιέσεις που δέχθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μια απόδειξη της κοινής προσπάθειας στήριξης της οικονομικής «ανάρρωσης» της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ντάριο Σκαναπιέσο επισήμανε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν, αποδεικνύουν την αποτελεσματική δέσμευση όλων των δωρητών για τη βελτίωση και την αύξηση της παρουσίας τους στην περιοχή.

Το WBIF, σύμφωνα με τον α’ αντιπρόεδρο της ΕΤΑΑ Βάρελ Φρίμαν, είναι ένα καινοτόμο και χρήσιμο "εργαλείο" για την κινητοποίηση χρηματοδοτικών πηγών, με στόχο την υλοποίηση έργων προτεραιότητας και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε - μέχρι σήμερα - 110 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της χρηματοδότησης έργων υποδομής σε δήμους και κοινότητες, όσο και σε προγράμματα τεχνικής βοήθειας. Η εν λόγω χρηματοδότηση υπολογίζεται, πλέον, σαν μέρος των κοινών επιχορηγήσεων του Επενδυτικού Πλαισίου. Η ΕΤΕπ, η ΕΤΑΑ και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύονται να διαθέσουν 1 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.