Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, η υιοθέτηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010, η ενίσχυση προς τους ανέργους καθώς και η συζήτηση για την αξιολόγηση της Σουηδικής Προεδρίας είναι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα (14-17 Δεκεμβρίου) στο Στρασβούργο.
Energia.gr
Σαβ, 12 Δεκεμβρίου 2009 - 11:34
Η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, η υιοθέτηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010, η ενίσχυση προς τους ανέργους καθώς και η συζήτηση για την αξιολόγηση της Σουηδικής Προεδρίας είναι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα (14-17 Δεκεμβρίου) στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζέρζι Μπούζεκ θα απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ στον Όλεγκ Ορλώφ, τον Σεργκέι Κοβάλεφ και τη Λουντμίλα Αλεξέγιεβα που αντιπροσωπεύουν την οργάνωση Μemorial και όλους τους άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η απονομή θα γίνει στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, η μεγάλη πρόκληση για την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2010 είναι η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που το ερχόμενο έτος αναμένεται να κοστίσει 2.4 δις ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδοτήσεων που θα βοηθά τους ανέργους να ξεκινούν δικές τους μικρο- επιχειρήσεις.

Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, οι ευρωβουλευτές θα αχοληθούν με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (Τρίτη 15/12), θα συζητήσουν το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (Τετάρτη, 16/12), ενώ θα εξετάσουν επίσης και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκορωσία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τέλος, η καθιερωμένη, πλέον, "Ώρα ερωτήσεων" προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής θα αφιερωθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στη νέα στρατηγική "ΕΕ 2020", που βασίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και έχει ως στόχο να προωθήσει μια πιο πράσινη οικονομία της αγοράς.