Αμετάβλητη, στα 84,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένει ουσιαστικά η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το 2009, όπως αναφέρει στην σχετική Μηναία Έκθεσή του για τον μήνα Δεκέμβριο και η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Ωστόσο, η ημερήσια ζήτηση για το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 130 χιλιάδες βαρέλια, φτάνοντας τα 86,3 εκατ. βαρέλια
Αμετάβλητη, στα 84,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένει ουσιαστικά η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το 2009, όπως αναφέρει στην σχετική Μηναία Έκθεσή του για τον μήνα Δεκέμβριο και η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Ωστόσο, η ημερήσια ζήτηση για το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 130 χιλιάδες βαρέλια, φτάνοντας τα 86,3 εκατ. βαρέλια. Οι ετήσιες μεταβολές για το 2009 και το 2010 (-1,4 εκατ. βαρέλια και + 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα) αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, μολονότι οι προοπτικές των ανεπτυγμένων χωρών έχουν σημειώσει ελαφρά βελτίωση.

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν τον Οκτώβριο πτώση κατά 36 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 2.735 εκατ. βαρέλια, κατά 2,5 % υψηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Τα μέσα αποστάγματα αντιστοιχούν σε πάνω από το 40% του συνόλου, αν και παγκοσμίως το σύνολο των προϊόντων σε κυμαινόμενη αποθήκευση συνέχισαν να αυξάνουν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η περίοδος κάλυψης της μελλοντικής ζήτησης διαμορφώθηκε στις 59,4 ημέρες, αυξημένη κατά 2,5 ημέρες σε σχέση με πέρυσι.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή αργού των χωρών του OPEC αυξήθηκε κατά 135 χιλιάδες βαρέλια σε ημερήσια βάση, φτάνοντας τα 29,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλότερο για την εφετινή χρονιά. Η έκκληση για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του OPECto 2010 κατά 0,5 εκατ. βαρέλια, ώστε να φτάσει τα 29,0 εκατ. βαρέλια, τη στιγμή που το 2009 εκυμαίνετο κατά μέσο όρο στα 28,7 εκατ. βαρέλια, οφείλεται εν πολλοίς στις χαμηλότερες προβλέψεις όσον αφορά την παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του καρτέλ για το επόμενο έτος.

Η πρόβλεψη του Οργανισμού για την προσφορά των χωρών εκτός OPEC για το τρέχον έτος αυξήθηκε κατά 125 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 51,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή υποπροϊόντων φυσικού αερίου της Ρωσίας. Επιπροσθέτως, καθώς εφέτος ήταν η πιο ήπια περίοδος τυφώνων στις ΗΠΑ από το 1997, η προσφορά σημείωσε αυξητικές τάσεις. Αντίθετα, για το 2010 αναμένεται πτώση κατά 265 χιλ. βαρέλια την ημέρα, με συνέπεια αυτή να προβλέπεται να φτάσει στα 51,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ σήμερα η Βορειοαμερικανική προσφορά εμφανίζεται χαμηλότερη.

Η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή προϊόντων διύλισης αργού για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 αναθεωρήθηκε καθοδικά κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Έτσι, τώρα εκτιμάται στα 72,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω των χαμηλότερων προκαταρκτικών δεδομένων κα της μεγαλύτερης περιόδου συντήρησης εγκαταστάσεων στην Ασία και την Μέση Ανατολή. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή αργού για το πρώτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 72,7 εκατ. ημερησίως. Ωστόσο, οι ροές αργού στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθούν δεδομένων των μικρών περιθωρίων διύλισης.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αργού κυμάνθηκαν ανάμεσα στα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι τον Νοέμβριο, σημείωσαν  πτώση στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω φόβων ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να είναι ασθενέστερη και πιο αργή από ό, τι ανεμένετο, ιδίως όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ. Κατά τη στιγμή, μάλιστα, της σύνταξης της εν λόγω έκθεση του ΙΕΑ οι τιμές σημείωναν χαμηλό οκτώ εβδομάδων, φτάνοντας στα 70 με 74 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με μία μεσοπρόθεσμη αναθεωρημένη ανάλυση των αγορών, οι τάσεις στην ζήτηση προβλέπονται ισχυρότερες (κυρίως σε ασιατικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ), υπερτερώντας των τάσεων της προσφοράς ( βλ. Ρωσία, NGL χωρών του OPEC, καθώς και δυναμικότητα Ιράκ και Νιγηρίας). Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα του OPECπαρέχει εγγυήσεις για ανάλογη απόδοση στις αγορές. Κάτι τέτοιο σημαίνει πιο σφικτές αγορές σε περίπτωση αύξηση του ΑΕΠ, ενώ τα φαινόμενα είναι λιγότερο έντονα σε περίπτωση μικρότερης ανάπτυξης ή ταχύτερων κερδών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα.