Μολονότι έχει αντιμετωπιστεί ως η μοναδική ελπίδα για τις φτωχές χώρες της Αφρικής, το πετρέλαιο κάθε άλλο παρά έχει βελτιώσει τη ζωή των λαών της, καθώς νέμεται τον πλούτο του μια διεφθαρμένη ολιγαρχία.
Μολονότι έχει αντιμετωπιστεί ως η μοναδική ελπίδα για τις φτωχές χώρες της Αφρικής, το πετρέλαιο κάθε άλλο παρά έχει βελτιώσει τη ζωή των λαών της, καθώς νέμεται τον πλούτο του μια διεφθαρμένη ολιγαρχία. Η Ανγκόλα δεν ήταν παρά καμένη γη το 2002, μετά 27 χρόνια εμφύλιου πολέμου. Η χώρα υπήρξε το κατ’ εξοχήν πεδίο παρέμβασης της Κίνας, που το 2002 εκτόπισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα, προσφέροντας πίστωση δύο δισ. δολαρίων άνευ όρων. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή της αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 25%, και μόνον το 2005 η κυβέρνηση κατέγραψε έσοδα ύψους 10 δισ. δολ. από το πετρέλαιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτιναχθεί το 2011, οπότε εκτιμάται πως η παραγωγή θα αναπτύξει το πλήρες δυναμικό της. Ωστόσο, ο πληθυσμός δεν επωφελείται από τον πλούτο του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών της και συγκεντρώνει ουσιαστικά όλες τις επενδύσεις. Σε ό, τι αφορά τη διαφάνεια στη χώρα, είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Human Rights Watch από το 1997 ώς το 2002 εξαφανίστηκαν 4,22 δισ. δολάρια από τα έσοδα του πετρελαίου.

Ανάλογα είναι τα επίπεδα διαφθοράς στη Νιγηρία, όπου το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 95% των εξαγωγών. Η άντληση και εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας άρχισε τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβερνητικής επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς, από το 1960 –και την ανεξαρτησία της χώρας– μέχρι το 1999 οι διάφορες ηγεσίες της χώρας έχουν κλέψει περί τα 400 δισ. δολ. από τα έσοδα του πετρελαίου, όση ήταν στο ίδιο χρονικό διάστημα και η εξωτερική οικονομική βοήθεια προς την Αφρική. Ως προς το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, τα 2/3 των 135 εκατομμυρίων κατοίκων της εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ένδειας, το 1/3 είναι αναλφάβητοι και το 40% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Σε ό, τι αφορά την Γκαμπόν, της οποίας το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 77% των εξαγωγών της, τείνει να εξαντλήσει τα πετρελαϊκά της αποθέματα. Το ΑΕΠ της αναμένεται να περιοριστεί κατά το ήμισυ τα επόμενα 20 χρόνια και να... μηδενιστεί σε 30 χρόνια. Η χώρα κατατάσσεται στην 124η θέση στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη και, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, μόλις 15.000 άτομα ελέγχουν το 80% του πλούτου της.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/12/2009)