Κίνα: Σχεδιάζει Ετήσιες Εισαγωγές 20 Εκατ. Τόνων Αργού και 60 δισ. κ.μ Φυσικού Αερίου από την Κεντρική Ασία

Κίνα: Σχεδιάζει Ετήσιες Εισαγωγές 20 Εκατ. Τόνων Αργού και 60 δισ. κ.μ Φυσικού Αερίου από την Κεντρική Ασία
Energia.gr
Παρ, 18 Δεκεμβρίου 2009 - 15:13
Σε εισαγωγές 20 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου και 55 με 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στοχεύει μέσα στα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια η China National Petroleum Company (CNPC), σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της China Petroleum Daily.
Σε εισαγωγές 20 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου και 55 με 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στοχεύει μέσα στα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια η China National Petroleum Company (CNPC), σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της China Petroleum Daily.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παραγωγή από τα μπλοκ που διαχειρίζεται η CNPC σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 24,8 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και σε 6,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Κίνα, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν εγκαινίασαν τον πρώτο διασυνοριακό αγωγό φυσικού αερίου που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της κινεζικής ενεργειακής αγοράς με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2012 με 2013.

Ήδη από το 2006, έχει τεθεί σε λειτουργία διασυνοριακός πετρελαιαγωγός, αρχικής δυναμικότητας μεταφοράς 200.000 βαρελιών ημερησίως, που στέλνει αργό από το Καζακστάν στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα έσπευσε με επιτυχία να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Gazprom στην Κεντρική Ασία μετά την ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπως επισημαίνει, σε άρθρο του στους "Τάιμς της Μόσχας", ο καθηγητής στο International Peace Research Institute στο Όσλο κ. Πάβελ Μπάεφ.

Ο κ. Μπάεφ υποστηρίζει ότι η τακτική της Gazprom να εισάγει, μέχρι την άνοιξη του 2009, όλο το διαθέσιμο φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία, καταβάλλοντας σχεδόν την όποια τιμή, δέχθηκε πλήγμα από την απότομη κάμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2009 και από την ακόμη μεγαλύτερη κάμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ, καθώς η αγορά εκεί κορέσθηκε από την εγχώρια παραγωγή αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα.

Η Gazprom δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, τονίζει ο κ. Μπάεφ, και καθώς ήταν αδιανόητο, αφενός, να φέρει το θέμα προς συζήτηση με το Καζακστάν και, αφετέρου, οι πολιτικές ισορροπίες με το Ουζμπεκιστάν ήταν λεπτές, απέμενε στο Τουρκμενιστάν να υποστεί τις συνέπειες.

Η έκρηξη, τον περασμένο Απρίλιο, στον αγωγό φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα Τουρκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από την Gazprom για να αναστείλει πλήρως τις εισαγωγές τουρκμενικού φυσικού αερίου, λέει ο κ. Μπάεφ. Προσθέτει επίσης ότι παρά την επανάληψη της ροής το Νοέμβριο, το τρέχον επιχειρησιακό σχέδιο της Gazprom για τη διετία 2010-2012 προβλέπει περιορισμό των ετήσιων εισαγωγών από το Τουρκμενιστάν σε 10,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ ο στόχος σύμφωνα με το πλάνο 2009-2011 ήταν η αύξηση, από 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Κίνα εμφανίστηκε ως σωτήρας του Τουρκμενιστάν, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να απολέσει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της και το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με απάθεια το σπάσιμο του ρωσικού μονοπωλίου στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία, μιας και το βασικό ζητούμενο για την Gazprom ήταν να μην βρει διέξοδο προς την Ευρώπη το άφθονο τουρκμενικό φυσικό αέριο, εκτιμά ο κ. Μπάεφ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Gazprom είναι ικανοποιημένη με το να αφήσει την Κίνα να εισέλθει στην Κεντρική Ασία. Από την πλευρά της, η CNPC κάνει σαφή - μέσω του δημοσιεύματος στην China Petroleum Daily - την πρόθεσή της να αναδείξει την Κεντρική Ασία ως χώρο επίδειξης διεθνούς συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)