Σοβαρό Επεισόδιο στα Σύνορα Ιράν και Ιράκ με Αφορμή Διαφιλονικούμενη Πετρελαιοπηγή

Σοβαρό Επεισόδιο στα Σύνορα Ιράν και Ιράκ με Αφορμή Διαφιλονικούμενη Πετρελαιοπηγή
energia.gr
Σαβ, 19 Δεκεμβρίου 2009 - 14:38
Ιρανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Ιράκ την Παρασκευή και έλαβαν θέσεις στην περιοχή πετρελαιοπηγής, η κυριαρχία επί της οποίας αμφισβητείται από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ιρακινού αξιωματούχου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Αχμέντ Αλί αλ-Χαφατζί, τόνισε ότι η εισβολή αυτή ήταν η πιο πρόσφατη μετά από μια σειρά παρόμοιων ενεργειών αυτή την εβδομάδα στην πετρελαιοπηγή Φάκα.

Ιρανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Ιράκ την Παρασκευή και έλαβαν θέσεις στην περιοχή πετρελαιοπηγής, η κυριαρχία επί της οποίας αμφισβητείται από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ιρακινού αξιωματούχου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Αχμέντ Αλί αλ-Χαφατζί, τόνισε ότι η εισβολή αυτή ήταν η πιο πρόσφατη μετά από μια σειρά παρόμοιων ενεργειών αυτή την εβδομάδα στην πετρελαιοπηγή Φάκα, 300χμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης στην επαρχία Μαϊσάν.

«Στις 3:30 το απόγευμα, έντεκα Ιρανοί στρατιώτες εισήλθαν εντός των συνόρων και ανέλαβαν τον έλεγχο της πετρελαιοπηγής», δήλωσε σχετικά στο πρακτορείο Reuters.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του συμβάντος από το κανάλι al-Arabiya. Ο κ. Χαφατζί δήλωσε πως η Βαγδάτη δεν έχει αναλάβει στρατιωτική δράση και υπογράμμισε πως θα αναζητήσει μια προσεκτική, διπλωματική απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Το Dow Jones αναφέρει πάντως ότι υπάρχουν πηγές που δηλώνουν ότι ανταλλάχθηκαν πυρά από τις δύο πλευρές. Ανώνυμη πηγή του πρακτορείου Reuters στην επαρχία Μαϊσάν, δήλωσε πως οι Ιρανοί στρατιώτες εισήλθαν την Πέμπτη στην περιοχή και μετά από αρκετές ώρες αποσύρθηκαν.

«Η πετρελαιοπηγή βρίσκεται σε ιρακινό έδαφος, 300 μέτρα εντός των συνόρων. Είναι το αντικείμενο αντιδικίας ανάμεσα στο Ιράκ και το Ιράν. Υπήρχε προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Πετρελαίου των δύο χωρών ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα διπλωματικά», πρόσθεσε ο κ. Χαφατζί.

Η τιμή του ελαφρού αμερικανικού αργού κινήθηκε ανοδικά στα 74,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στις 9.14 τοπική ώρα ανατολικής ακτής, από 73,31 που ήταν πριν τις πρώτες αναφορές.

Το περιστατικό σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την ανάθεση συμβολαίων για την εκμετάλλευση των ιρακινών πετρελαϊκών αποθεμάτων σε διεθνείς εταιρείες, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 2003. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν μετά την εκλογή της σιιτικής κυβέρνησης στο Ιράκ, αλλά οι εντάσεις παραμένουν στην περιοχή της ερήμου με αφορμή εδαφικές διεκδικήσεις. Η ισορροπία στις διμερείς σχέσεις περιπλέκεται εξαιτίας του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς και από την παρουσία 115.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Πηγή από την ιρανική πρεσβεία στη Βαγδάτη αρχικά δήλωσε πως δεν διαθέτει πληροφορίες για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, τη στιγμή που η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών, Τζαουάντ αλ-Μπολανί, δήλωσε στο κανάλι al-Arabiya ότι «το Ιράκ δεν θα εγκαταλείψει τον πετρελαϊκό του πλούτο».

Ωστόσο σήμερα το Ιράν αρνήθηκε την εισβολή στο ιρακινό έδαφος δηλώνοντας ότι στρατεύματά του βρίσκονται σε μία παραμεθόρια περιοχή πετρελαιοπηγών που διεκδικεί το Ιράκ, υποστήριξε όμως ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται σε ιρανικό έδαφος και ότι ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες της Βαγδάτης είναι ανυπόστατες.

"Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε δικό μας έδαφος, διότι αυτές οι πετρελαιοπηγές ανήκουν στο Ιράν σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα", αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπολων δυνάμεων που μετέδωσε το αραβόφωνο, κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Alam.

Χθες Παρασκευή η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την άμεση αποχώρηση των 11 ιρανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην αμφισβητούμενη περιοχή στο νότιο Ιράκ.

Εξάλλου εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την επιδρομή των ιρανών στρατιωτών, καθώς μόλις έγινε γνωστό το επεισόδιο οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο.

Τα αποθέματα πετρελαίου των κοιτασμάτων της επαρχίας Μαϊσάν εκτιμώνται σε 2,46 δις βαρέλια. Εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου δήλωσε ότι το περιστατικό δεν είναι ασυνήθιστο για την συγκεκριμένη περιοχή.