Η πολυπόθητη δεσμευτική συμφωνία για τον γενναίο περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δυστυχώς δεν προέκυψε χθες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη. Οι δύο μεγάλες βιομηχανικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αρνήθηκαν να κάνουν ριζική στροφή στις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες τους
Η πολυπόθητη δεσμευτική συμφωνία για τον γενναίο περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δυστυχώς δεν προέκυψε χθες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη. Οι δύο μεγάλες βιομηχανικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αρνήθηκαν να κάνουν ριζική στροφή στις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες τους, ενώ άλλες ισχυρές και ρυπογόνες οικονομίες όπως αυτές της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) των «27», έθεσαν όρους οι οποίοι οδηγούσαν από διαφορετικούς δρόμους στην αποτυχία.

Το επόμενο ραντεβού είναι στο Μεξικό, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτική η υπογραφή μιας συμφωνίας ως το τέλος του έτους. Στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Πόλη του Μεξικού, θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2010 η 16η ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Κάποια στιγμή χθες το απόγευμα, έπειτα από μαραθώνιες, ανοικτές και κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάσεις διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε απεγνωσμένα από τους ηγέτες των 192 κρατών του πλανήτη «να μη φύγουν από την Κοπεγχάγη».

Οπως είπαν τόσο ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σταύρος Δήμας όσο και ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ Χένρι Γουάξμαν, υπήρχε η πιθανότητα οι εργασίες να παραταθούν ως την Κυριακή. Αργότερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί παρατάσεως των εργασιών.

(Aπό την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ,19/12/2009)