Προς Διατήρηση του Σημερινού Επιπέδου Παραγωγής Πετρελαίου Προσανατολίζεται ο OPEC

Προς Διατήρηση του Σημερινού Επιπέδου Παραγωγής Πετρελαίου Προσανατολίζεται ο OPEC
Energia.gr
Δευ, 21 Δεκεμβρίου 2009 - 17:25
Oι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνέρχονται αύριο στη Λουάντα της Αγκόλα έχοντας καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ. Αμπντάλα αλ Μπάντρι, δήλωσε ότι "υπάρχει συναίνεση" για αυτό καθώς οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κρίνονται "πολύ άνετες" ενώ διευκρίνισε ότι δεν "αποτελεί ενδεχόμενο", τον επόμενο χρόνο, μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.
Oι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνέρχονται αύριο στη Λουάντα της Αγκόλα έχοντας καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ. Αμπντάλα αλ Μπάντρι, δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για αυτό καθώς οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κρίνονται πολύ άνετες ενώ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί ενδεχόμενο, τον επόμενο χρόνο, μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει «ικανοποιημένοι» με τα σημερινά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν λόγο να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής.

O υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, έχει ήδη μεταβεί στην Αγκόλα για τη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θεωρεί ότι η τιμή είναι λογική και ότι δεν θεωρεί αναγκαία την αύξηση της παραγωγής. Μιλώντας την Κυριακή με άλλους υπουργούς έκρινε επίσης ότι πρέπει οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να παραμείνουν στους στόχους που είχαν θέσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Προς το παρόν, είμαστε άνετοι με τις τιμές. Όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσουμε τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού και υπουργού Πετρελαίου της Ανγκόλας κ. Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος στο κρατικό ραδιόφωνο Radio Nacional de Angola. «Αν κοιτάξετε τις τιμές είναι πολύ άνετες, αλλά αν κοιτάξετε την προσφορά και τη ζήτηση, κυρίως τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων, θα δείτε ότι είναι λίγο υψηλά", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι ο διεθνείς οργανισμός πρέπει να τα φέρει σε "λογικά επίπεδα». Ο ίδιος επανέλαβε ότι επιθυμεί μια μεγαλύτερη συμμόρφωση των χωρών-μελών του οργανισμού στις ισχύουσες ποσοστώσεις.

«Όλοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πορεία των τιμών του πετρελαίου και θέλουν να τις δουν να παραμένουν κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι» δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones ανώτατος αξιωματούχος του καρτέλ.

O υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι ανέφερε ότι δεν θεωρεί πιθανή την αναπροσαρμογή των στόχων του ΟΠΕΚ.

Έκθεση της εταιρείας συμβούλων PFC Εnergy,αναφέρει ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να μειώσει κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του στις αρχές του 2010, εάν χαμηλή ζήτηση οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν, στο πρώτο εξάμηνο του 2010, παγιδευμένες στο εύρος των 70 με 80 δολαρίων το βαρέλι καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης αποδεικνύεται βραδύτερη της αναμενόμενης, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, οίκους διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αν και οι Vitol, Glencore, Tafigura, Guvnor και Mercuria δεν είναι ευρύτερα γνωστές, διαπραγματεύονται συνολικά σχεδόν το 15% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη συνολική παραγωγή του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Βενεζουέλας.

"Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν πιθανότατα εντός του σημερινού εύρους", δήλωσε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας του κλάδου Vitol κ. Ίαν Τέιλορ. Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της Trafigura κ. Πιερ Λορινέτ είπε ότι "τα θεμελιώδη δεδομένα δεν δικαιολογούν τις σημερινές τιμές".

Ελαφρά πιο αισιόδοξος ήταν ο επικεφαλής της Mercuria κ. Ντάνιελ Γιέγκι λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία "θα αρχίσει να βελτιώνεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010" και ότι αυτό θα δώσει πιθανά ώθηση τις τιμές του πετρελαίου. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν και η ζήτηση θα είναι ισχυρή στην Κίνα και την Ινδία, η αύξηση "της κατανάλωσης θα είναι πιθανά αναιμική" στις πλούσιες χώρες.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε νωρίς το μεσημέρι 52 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 74,94 δολάρια.

Στα 74,38 δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν, τέλος, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ, κερδίζοντας 63 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής.