Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2010, που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ανέρχεται σε 141,453 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε 122,937 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.
Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2010, που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ανέρχεται σε 141,453 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε 122,937 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της φετινής διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού ήταν η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που το ερχόμενο έτος αναμένεται να κοστίσει 2,4 δισ. ευρώ.

"Αν θέλουμε οι Ευρωπαίοι να νιώθουν πιο ασφαλείς το 2010, θα πρέπει να εφαρμόσουμε έξυπνα αυτόν τον προϋπολογισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη θέσπιση του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων. Υποστηρίζουμε την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και τη διά βίου μάθηση. Θέλουμε να βοηθήσουμε το γαλακτοκομικό τομέα, και να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", τόνισε ο εισηγητής Laszlo Surjan ΕΛΚ HU) στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι επείγει μια κατάλληλη αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δηλαδή των δημοσιονομικών προοπτικών): "Δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Υπάρχουν κατηγορίες χωρίς αποθεματικά. Ως εκ τούτου, είναι αναπόφευκτη η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού".

Με την ψηφοφορία αυτή, το Ε.Κ. υιοθέτησε τον τελευταίο προϋπολογισμό της Ε.Ε., σύμφωνα με τη Συνθήκη της Νίκαιας. Το ύψος των πληρωμών ανέρχεται στο 1,04% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). Οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα εγκρίνονται με τη νέα Συνθήκη της Ε.Ε. την επονομαζόμενη και της Λισαβόνας. Και στο πλαίσιο αυτό η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι πολύ πιο σημαντική.

Το σχέδιο ανάκαμψης

Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 5 δισ. ευρώ, καλύπτει τα έτη 2009 και 2010 και θα χρηματοδοτήσει ενεργειακά προγράμματα καθώς και την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιφέρειες. Όταν εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος, η χρηματοδότηση του δεύτερου τμήματος (2,4 δισ. ευρώ) δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, τα θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησής του. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν τα περιθώρια και τα μη απορροφηθέντα κονδύλια των κατηγοριών 2 (πρόκειται κυρίως για τη γεωργία) και 5 (διοίκηση) το 2009 και το 2010. Τα δε κράτη μέλη θα συμβάλουν με πρόσθετα κεφάλαια (120 εκατ. ευρώ).

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 21/12/2009)