Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις χώρες μέλη όπου διαπιστώνεται αύξηση του δημοσίου χρέους και όπου οι αδυναμίες της οικονομίας είναι εμφανείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη.
Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις χώρες μέλη όπου διαπιστώνεται αύξηση του δημοσίου χρέους και όπου οι αδυναμίες της οικονομίας είναι εμφανείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για μια αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενη ειδικότερα στη χώρα μας, η Επιτροπή σημειώνει ότι η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί “πηγή σοβαρής ανησυχίας” και πως στις αρχές του επόμενου έτους θα υιοθετήσει συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ομάδα χωρών μελών μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία , την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία οι οποίες χαρακτηρίζονται από αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού μακροπρόθεσμα σημειώνοντας παράλληλα πως θα απαιτηθούν μέτρα για τη μείωσή τους. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμου υψηλού κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού με μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και διορθώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης.

Καταλήγοντας , η Επιτροπή αναφέρεται στην άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)