Το Ιράκ είναι έτοιμο για μια αναμέτρηση στους κόλπους του OPEC, καθώς ισχυρίζεται πως έχει στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το «δίκαιο μερίδιό του» στην παραγωγή πετρελαίου. Η προειδοποίηση αυτή του υπουργού Πετρελαίου, Χουσείν Σαριστάνι, έρχεται μετά την πρόσφατη δημοπράτηση κοιτασμάτων, η οποία απέφερε στο Ιράκ συμβόλαια με ξένες εταιρείες για πρώτη φορά μετά από την κρατικοποίησή τους.

Το Ιράκ είναι έτοιμο για μια αναμέτρηση στους κόλπους του OPEC, καθώς ισχυρίζεται πως έχει στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το «δίκαιο μερίδιό του» στην παραγωγή πετρελαίου. Η προειδοποίηση αυτή του υπουργού Πετρελαίου, Χουσείν Σαριστάνι, έρχεται μετά την πρόσφατη δημοπράτηση κοιτασμάτων, η οποία απέφερε στο Ιράκ συμβόλαια με ξένες εταιρείες για πρώτη φορά μετά από την κρατικοποίησή τους, το 1972.

Η επιστροφή των διεθνών εταιρειών υπόσχεται να αναβαθμίσει την παραγωγή από τα 2,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στα 12 εκατ. εντός μιας δεκαετίας. Στη σημερινή σύσκεψη του οργανισμού, το ζήτημα των ορίων παραγωγής του Ιράκ δεν πρόκειται να τεθεί, η ώρα της σύγκρουσης όμως πλησιάζει πλέον.

Ο OPEC αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή του σε σταθερά επίπεδα, αφού τα μέλη του δηλώνουν ικανοποιημένα με τις σημερινές τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 δολάρια το βαρέλι. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αμπντάλα ελ-Μπαντρί, δήλωσε τη Δευτέρα πως αναγνωρίζει τη δυνατότητα του ζητήματος του Ιράκ να περιπλέξει τα πράγματα στον OPEC, αλλά πρόσθεσε πως «ίσως να μην είναι φέτος ή του χρόνου, όμως θα το συζητήσουμε και σίγουρα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε».

Ο κ. Σαριστάνι θεωρεί πως μέτρο για τον καθορισμό του ορίου παραγωγής θα πρέπει να είναι οι ανάγκες αναδόμησης της χώρας και όχι τεχνικά ζητήματα. «Αυτό που πρέπει να κάνει ο OPEC το 2010 είναι να θέσει τη βάση για τον καθορισμό».