Ο OPEC συμφώνησε την Τρίτη να κρατήσει σταθερή την παραγωγή, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην επιβολή της πειθαρχίας στο εσωτερικό του. Τα μέλη του οργανισμού, τα οποία παράγουν περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, κατάφεραν να διατηρήσουν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα φέτος, παρά την οικονομική κρίση και την αργή ανάκαμψη των οικονομιών.

Ο OPEC συμφώνησε την Τρίτη να κρατήσει σταθερή την παραγωγή, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην επιβολή της πειθαρχίας στο εσωτερικό του.

Τα μέλη του οργανισμού, τα οποία παράγουν περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, κατάφεραν να διατηρήσουν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα φέτος, παρά την οικονομική κρίση και την αργή ανάκαμψη των οικονομιών.

 

«Μεταξύ 70 και 80 δολάρια, όλοι είναι ευχαριστημένοι», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναϊμι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Η σημερινή τιμή είναι καλή για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους επενδυτές», πρόσθεσε.

 

Η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις τιμές εκτός ελέγχου εξαιτίας του φόβου να δεχτεί πλήγμα η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Ο κ. Ναϊμι και άλλοι ομόλογοί του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μείωση στον δείκτη συμμόρφωσης των μελών, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις βιομηχανικές χώρες στις 60 ημέρες. Ο κ. Ναϊμι τόνισε πως «περιμένουμε περισσότερα».

 

Στην επίσημη ανακοίνωση του OPEC, μετά τη συνάντηση στην Ανγκόλα, αναφέρεται ότι «τα μέλη ανανέωσαν την δέσμευσή τους στα όρια παραγωγής που έχουν τεθεί». Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Αμπντουλάχ αλ-Μπαντρί, δήλωσε πως «πάντα τους ζητάμε να προσπαθήσουν τουλάχιστον να εφαρμόσουν την ληφθείσα απόφαση. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις χώρες να συμμορφωθούν κατά 100%, αλλά πάντα τις καλούμε».

Ο OPEC εκτιμά πως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ βρίσκονται κοντά στην πλήρη συμμόρφωση, μετά τη μείωση της παραγωγής τους. Αλλά η Ανγκόλα, η Νιγηρία και το Ιράν δεν έχουν συμβάλει τα δέοντα.

 

Μερίδα των αναλυτών θεωρεί πως ο οργανισμός θα πρέπει να υιοθετήσει πιο σκληρά όρια αν θέλει να διατηρήσει τις τιμές πάνω από 70 δολάρια ανά βαρέλι το 2010. Στην πραγματικότητα το καρτέλ πρέπει μάλλον να αισθάνεται τυχερό που οι τιμές δεν είναι μικρότερες σήμερα.

 

Η συμμόρφωση των χωρών-μελών άγγιξε το 80% τον Φεβρουάριο, αλλά από τότε υποχώρησε στο 60%, προσθέτοντας έτσι 800.000 βαρέλια ημερησίως ή 3% στην παραγωγή τους τελευταίους εννέα μήνες.

 

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσείν αλ-Σαριστάνι, τόνισε πως «αν τα μέλη περιοριστούν στα συμφωνηθέντα επίπεδα παραγωγής, αυτό θα αφαιρέσει ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά. Δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί η συμφωνία, απλά να εφαρμοστεί».