H Ρωσία και τo Τουρκμενιστάν συμφώνησαν για την από κοινού κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου, τις προοπτικές κοινών ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία, καθώς και την επανάληψη αγοράς φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, μετά από διακοπή για περισσότερους από έξι μήνες, δήλωσε εχθές ο αντιπρόεδρος της Gazprom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.
H Ρωσία και τo Τουρκμενιστάν συμφώνησαν για την από κοινού κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου, τις προοπτικές κοινών ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία, καθώς και την
επανάληψη αγοράς φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, μετά από διακοπή για περισσότερους από έξι μήνες, δήλωσε εχθές ο αντιπρόεδρος της Gazprom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ashkhabad ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Τουρκμένος ομόλογός του Gurbanguly Berdymukhamedov υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το έγγραφο τον Ιανουάριο του 2010 το Τουρκμενιστάν θα αναλάβει εκ νέου τον εφοδιασμό της Ρωσίας με φυσικό αέριο.

«Τελειώνουμε τη χρονιά με θετική νότα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας και του μηχανολογικού εξοπλισμού συνιστά μια καλή βάση για την ενεργειακή συνεργασία μας».

Από την πλευρά του, ο Τουρκμένος πρόεδρος δήλωσε ότι «πρόκειται για την πέμπτη συνάντησή μας φέτος και εξελίσσεται με θετικό τρόπο. Χαρακτηρίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ως «στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση».

Στο τέλος των συνομιλιών οι δύο πλευρές υπέγραψαν δύο έγγραφα:
•    Συμφωνία μεταξύ Τουρκμενιστάν και Ρωσίας για επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας, η οποία υπεγράφη από τους προέδρους των δύο χωρών
•    Τροποποιήσεις της σύμβασης για την πώληση και η αγορά του φυσικού αερίου, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, και τον πρόεδρο της κρατικής Turkmengaz, Nury Muhammedov.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στην πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας, ο αντιπρόεδρος της Gazprom κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ είπε ότι «προβλέπουμε την έναρξη των παραδόσεων από 1ης Ιανουαρίου αλλά όχι αργότερα από τις 30 Ιανουαρίου».

Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom οι ποσότητες του τουρκμενικού φυσικού αερίου θα αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, χωρίς όμως να προσδιορίσει τις ποσότητες που ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα αγοράσει το 2010. Παράλληλα, αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την τιμή, λέγοντας ότι "πρόκειται για εμπορικό μυστικό". Είπε μόνον ότι η Gazprom και το Τουρκμενιστάν θα κινηθούν προς έναν τύπο τιμολόγησης που "θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τους όρους της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου".

Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις τις διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Gazprom δεν προβλέπει στον προϋπολογισμό της για το 2010 παρά την αγορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Οι αγορές αυτές θα γίνονται στο πλαίσιο του ισχύοντος, σημερινού - μέχρι το 2028 - μακροπρόθεσμου συμβολαίου που υπεγράφη το 2003, βάσει του οποίου προβλεπόταν η αγορά έως και 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τουρκμενικού φυσικού αερίου ετησίως. Οι Gazprom και Turkmengaz υπέγραψαν σήμερα τροποποίηση στο ήδη υπάρχον συμβόλαιο.

Οι αγορές τουρκμενικού φυσικού αερίου από τη Gazprom διακόπηκαν μετά από έκρηξη σε εξαγωγικό αγωγό προς τη Ρωσία τον περασμένο Απρίλιο, αποστερώντας την κεντρασιατική χώρα από έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. δολαρίων το μήνα.

Η Ασγκαμπάτ στράφηκε σε αναζήτηση άλλων εξαγωγικών οδών και οι Βρυξέλλες επιχείρησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την πλούσια σε υδρογονάνθρακες κεντρασιατική χώρα επιζητώντας περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από το Μόσχα. Το κενό έσπευσε να καλύψει το Πεκίνο με τη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει και στις 14 Δεκεμβρίου ο Κινέζος πρόεδρος κ. Χου Τζιντάο εγκαινίασε με τους ομολόγους του από το Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν αγωγό μήκους 7.000 χιλιομέτρων μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται, από το 2012 με 2013, η Κίνα με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ είπε ότι η Gazprom και το Τουρκμενιστάν σχεδιάζουν να κατασκευάσουν αγωγούς και να αναπτύξουν υπεράκτια κοιτάσματα εντός των χωρικών υδάτων της κεντρασιατικής χώρας στη Κασπία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρία του ενδέχεται να βοηθήσει στην κατασκευή του αγωγού Ανατολή-Δύση στο Τουρκμενιστάν, καθώς και ενός εξαγωγικού αγωγού κατά μήκος των ακτών της Κασπίας προς την Ευρώπη.

Επίσης οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν εγκαινίασαν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Πούσκιν στη Ασγκαμπάτ, δυναμικότητας 800 σπουδαστών, την ίδρυση του οποίου χρηματοδότησε η Gazprom.

Επί του παρόντος 147 οικονομικοί φορείς λειτουργούν στο Τουρκμενιστάν με τη συμμετοχή των ρωσικών κεφαλαίων και 127 έργα έχουν δρομολογηθεί με την ρωσική ή την από κοινού συμμετοχή των δύο χωρών.