Έχουν περάσει πλέον σχεδόν 50 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίου. Το 1960, ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Τατέλ για να «ακούσουν» τις συχνότητες της ακτινοβολίας που προερχόταν από τους αστερισμούς Ταυ Σέτι και Έψιλον Ηριδανού για πιθανές εκπομπές ενός εξωγήινου νοήμονος πολιτισμού. Η όλη προσπάθεια ονομαζόταν Σχέδιο Όζμα.

Έχουν περάσει πλέον σχεδόν 50 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίου. Το 1960, ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Τατέλ για να «ακούσουν» τις συχνότητες της ακτινοβολίας που προερχόταν από τους αστερισμούς Ταυ Σέτι και Έψιλον Ηριδανού για πιθανές εκπομπές ενός εξωγήινου νοήμονος πολιτισμού. Η όλη προσπάθεια ονομαζόταν Σχέδιο Όζμα .

Τον Απρίλιο του 2010 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Όζμα και όσοι συμμετέχουν στο σχέδιο SETI ( Search for Extra Terrestrial Intelligence) έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν. Το SETI ενέπνευσε αναρίθμητους ανθρώπους ανά τον κόσμο να συνεχίσουν την αναζήτηση, την τοποθέτησε στο mainstream και αποτέλεσε έναν από τους λόγους για την ανάπτυξη της επιστήμης της αστροβιολογίας.

Σήμερα το SETI είναι ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και τη διάταξη Άλεν στην Καλιφόρνια, η οποία αποτελείται από 40 μικρότερα ‘πιάτα’. Το ινστιτούτο SETI αναζητεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση αυτού του έργου ώστε να φτάσει τα 350 πιάτα και να μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλες περιοχές του ουρανού.

Οι ερευνητές πλέον αναζητούν περισσότερες μορφές τις οποίες μπορούν πιθανώς να έχουν τα εξωγήινα μηνύματα, όπως για παράδειγμα σύντομοι παλμοί φωτός. Το σκέλος αυτό το έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το 2010 θα ξεκινήσει η πιο εκτενής αναζήτηση μέχρι τώρα για έναν πιθανό εξωγήινο ‘φάρο’, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επτά ανιχνευτές ταυτόχρονα, οι οποίοι μπορούν να διακρίνουν πιο ασθενή σήματα από το αστρικό φως και συνεπώς παρέχουν μεγαλύτερη εξασφάλιση απέναντι στο ενδεχόμενο λαθών.

Λόγω της τεράστιας ποσότητας πληροφοριών που συγκεντρώνεται, το πρόγραμμα SETI έχει εφαρμόσει έναν ειδικό μηχανισμό με τον οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί εύκολα με τον προσωπικό του υπολογιστή να επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά αυτομάτως, τις ώρες που παραμένει ανενεργός σε κατάσταση αναμονής. Το σχετικό πρόγραμμα μπορεί να κατεβάσει κάποιος από την ιστοσελίδα http://setiathome.berkeley.edu/.