Το όνομα GJ 1214b ακούγεται σαν ένα μοντέλο μηχανήματος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την επιστήμη. Πρόκειται για τον πιο όμοιο πλανήτη προς τη Γη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Το όνομα GJ 1214 b ακούγεται σαν ένα μοντέλο μηχανήματος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την επιστήμη. Πρόκειται για τον πιο όμοιο πλανήτη προς τη Γη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

 

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο περιοδικό Nature, ο GJ1214 b είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας, έχει 6,6 φορές περισσότερη μάζα και πιθανότατα καλύπτεται από έναν γιγάντιο ωκεανό, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα βαθύ. Πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά θερμός και η ατμόσφαιρά του είναι πολύ πυκνή για να συντηρήσει ζωή.

 

Παρόλα αυτά, ο εξωπλανήτης αυτός προκαλεί το ενδιαφέρον. Θα μπορούσαν άραγε να υπάρχουν μικροοργανισμοί στα βάθη του ωκεανού του, σε σημεία ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει και στις θάλασσες της Γης; Τα ερωτήματα είναι πολλά για το μέρος αυτό, το οποίο απέχει 42 έτη φωτός από εμάς. Σύντομα όμως, καθώς θα περνά μπροστά από το άστρο του, ο GJ1214 b θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες στους αστρονόμους.