Το υπουργείο Βιομηχανίας του Καναδά έδωσε στην PetroChina το «ΟΚ» για την εξαγορά προς 1,7 δισ. δολάρια δύο κοιτασμάτων ορυκτής πίσσας. Με τη συμφωνία, η κινεζική εταιρία θα αποκτήσει το 60% των κοιτασμάτων MacKay και Dover της εταιρίας Athabasca Oil Sands, που βρίσκονται στην επαρχεία Αλμπέρτα.
Το υπουργείο Βιομηχανίας του Καναδά έδωσε στην PetroChina το «ΟΚ» για την εξαγορά προς 1,7 δισ. δολάρια δύο κοιτασμάτων ορυκτής πίσσας.

Με τη συμφωνία, η κινεζική εταιρία θα αποκτήσει το 60% των κοιτασμάτων MacKay και Dover της εταιρίας Athabasca Oil Sands, που βρίσκονται στην επαρχεία Αλμπέρτα.

Τα δύο κοιτάσματα oil sands, όπως αποκαλούνται τα αποθέματα του πολύ βαρέως πετρελαίου, προβλέπεται να παράγουν πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τις έρευνες της εταιρίας.

Τα κοιτάσματα ορυκτής πίσσας, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον Καναδά και την Βενεζουέλα περιέχουν τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, μετά τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας.

Η εξόρυξη του βαρέως πετρελαίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή και μόνο στα τελευταία χρόνια, που η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται περί τα 80 δολ. ανά βαρέλι, καθίσταται πλέον κερδοφόρος η εξόρυξη πετρελαίου από αυτά τα κοιτάσματα.

(www.euro2day.gr, 30/12/2009)