Πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου για πρώτη φορά σε διάστημα δύο μηνών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ενίσχυσαν την εικόνα όσον αφορά στη ζήτηση.«Όλες οι ειδήσεις σήμερα έδωσαν ώθηση προς τα πάνω», σχολίασε ο Μάικλ Λιντς, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research στη Μασαχουσέτη
Πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου για πρώτη φορά σε διάστημα δύο μηνών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ενίσχυσαν την εικόνα όσον αφορά στη ζήτηση.«Όλες οι ειδήσεις σήμερα έδωσαν ώθηση προς τα πάνω», σχολίασε ο Μάικλ Λιντς, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research στη Μασαχουσέτη.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ τόσο εδώ όσο και στην Ασία σίγουρα πρόκειται να ενισχύσουν τη ζήτηση για καύσιμα. Η κατάσταση στην οικονομία δεν δείχνει τόσο άσχημη πλέον, το οποίο είναι θετικό και για τη ζήτηση», σημείωσε.Αργά χθες, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχυόταν κατά 2 δολάρια ή 2,5% στα 81,36 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του ξεπέρασε τα 81 δολάρια για πρώτη φορά από τις 4 Νοεμβρίου.Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σε όλη την ανατολική πλευρά της χώρας, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι οι βορειοανατολικές Πολιτείες καταναλώνουν περίπου τα 4/5 του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας στις 30 Δεκεμβρίου, τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες στα 44,4 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας το μακρύτερο πτωτικό ράλι από τον Απρίλιο του 2008. Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων – στα οποία συμπεριλαμβάνονται το πετρέλαιο και το ντίζελ – εκτιμάται ότι υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.