Στα 75 δολάρια το βαρέλι θα διαμορφωθεί φέτος η μέση τιμή του αργού πετρελαίου – 21% υψηλότερα σε σχέση με το 2009 – εκτιμά η Oppenheimer & Co, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δίνει ώθηση στη ζήτηση ενώ τα hedge funds διατηρούν τις επενδύσεις σε εμπορεύματα. «Η ζήτηση πιθανόν να βελτιωθεί καθώς οι προοπτικές για την οικονομία εμφανίζονται θετικές», σχολίασε ο αναλυτής της εταιρείας, Fadel Gheit, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg
Στα 75 δολάρια το βαρέλι θα διαμορφωθεί φέτος η μέση τιμή του αργού πετρελαίου – 21% υψηλότερα σε  σχέση με το 2009 – εκτιμά η Oppenheimer & Co, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δίνει ώθηση στη ζήτηση ενώ τα hedge funds διατηρούν τις επενδύσεις σε εμπορεύματα. «Η ζήτηση πιθανόν να βελτιωθεί καθώς οι προοπτικές για την οικονομία εμφανίζονται θετικές», σχολίασε ο αναλυτής της  εταιρείας, Fadel Gheit, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

«Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 65 και 85 δολαρίων και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε περίπου 75 δολάρια», συμπλήρωσε. Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πέρυσι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, ανακάμπτοντας μετά την πτώση των 100 δολαρίων που σημείωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Όπως σημειώνει ο Gheit, τα μηνιαία συμβόλαια για το υπόλοιπο της χρονιάς διαπραγματεύονται ήδη στο NYMEXστα 75 δολάρια περίπου, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω από αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,7%, καθώς η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνεται και η κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές στις αναπτυσσόμενες αγορές αυξάνεται. Στην αύξηση των τιμών συμβάλλει και η κερδοσκοπία, υποστηρίζει ο Gheit.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν διογκωμένες από παράγοντες πέραν των θεμελιωδών στοιχείων της προσφοράς – ζήτησης», τονίζει ο αναλυτής της Oppenheimer.