Η εταιρεία που κατασκεύασε το Burj Khalifa ισχυρίζεται ότι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ψηλό. Τα εγκαίνιά του πάντως έγιναν σε μια χρονική στιγμή που το εμιράτο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αποτελεί σύμβολο όχι μόνο της ακμής αλλά και του υπερβολικού ζήλου με τον οποίο προχώρησε η ηγεσία της χώρας στην υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων.

Η εταιρεία που κατασκεύασε το Burj Dubai ή Burj Khalifa όπως μετονομάστηκε, ισχυρίζεται ότι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ψηλό. Τα εγκαίνιά του πάντως έγιναν σε μια χρονική στιγμή που το εμιράτο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αποτελεί σύμβολο όχι μόνο της ακμής αλλά και του υπερβολικού ζήλου με τον οποίο προχώρησε η ηγεσία της χώρας στην υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων.

Ο Μπιλ Μπέικερ, μηχανικός της εταιρείας Skidmore, Owings and Merrill, η οποία σχεδίασε τον πύργο των 818 μέτρων δηλώνει πως «μπορέσαμε να ‘κουρδίσουμε’ το κτίριο, όπως θα κάναμε με ένα μουσικό όργανο. Καθώς πηγαίναμε όλο και ψηλότερα, ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε ύψη που θεωρούσαμε αδύνατα. Πιστεύω ότι μπορούμε άνετα να φτάσουμε το χιλιόμετρο».

Έστω και έτσι, ο πύργος είναι 300 μέτρα ψηλότερος από το δεύτερο κτίριο στην κλίμακα αυτή, το Ταϊπέι 101. Αρχικά προβλεπόταν να το ξεπεράσει μόλις κατά 10 μέτρα, αλλά ο σείχης Μοχάμεντ μπιν Ρασέντ αλ-Μακτούμ θέλησε κάτι ακόμα πιο ψηλό.

(από το περιοδικό Spiegel)