Στον τομέα φυσικού αερίου των ΗΠΑ εισέρχεται η γαλλική Total, μέσω μίας συμφωνίας συνολικής αξίας 2,25 δισ. δολαρίων με την αμερικανική Chesapeake Energy. Η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία της Ευρώπης θα καταβάλει 800 εκατ. δολάρια σε ρευστό για την απόκτηση μεριδίου 25% στην Barnett Shale, μονάδα της Chesapeake που έχει ηγετική παρουσία στον τομέα του φυσικού αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο.

Στον τομέα φυσικού αερίου των ΗΠΑ εισέρχεται η γαλλική Total, μέσω μίας συμφωνίας συνολικής αξίας 2,25 δισ. δολαρίων με την αμερικανική Chesapeake Energy.

Η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία της Ευρώπης θα καταβάλει 800 εκατ. δολάρια σε ρευστό για την απόκτηση μεριδίου 25% στην Barnett Shale, μονάδα της Chesapeake που έχει ηγετική παρουσία στον τομέα του φυσικού αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο.

Επιπλέον, έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,45 δισ. δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια για τη για τη χρηματοδότηση του 60% των μελλοντικών κεφαλαιουχικών δαπανών της Chesapeake για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Barnett, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας.

Η Total και η Chesapeake έχουν επίσης συμφωνήσει να ερευνήσουν από κοινού συγκεκριμένες ευκαιρίες φυσικού αερίου αργιλικού σχιστόλιθου στη Βόρεια Αμερική, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε αισθητά την παρουσία μας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των μη συμβατικών υδρογονανθράκων», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Chesapeake, η Barnett παράγει περίπου το 50% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας φυσικού αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, ενώ στόχος της είναι να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της τα επόμενα χρόνια.

(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 5/1/2010)