Η ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Εσφαντιάρ στο Ιράν θα ξεκινήσει μόλις οριστικοποιηθεί η επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ της Qatar National Bank (QNB), ανακοίνωσε η ιρανική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Εσφαντιάρ στο Ιράν θα ξεκινήσει μόλις οριστικοποιηθεί η επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ της Qatar National Bank ( QNB), ανακοίνωσε η ιρανική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

«Εργολάβος από τη Μαλαισία πρόκειται να αναλάβει το σχέδιο», δήλωσε ο Μαχμούντ Ζιρακτσινζάντεφ, επικεφαλής της Iranian Offshore Oil Company ( IOOC), σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ISNA. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως η QNB θα χρηματοδοτούσε την ανάπτυξη του κοιτάσματος Εσφαντιάρ.

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ιράν στα συμβόλαια χρηματοδότησης του κλάδου του πετρελαίου, το 85% της κύριας επένδυσης πρέπει να παρέχεται από τους επενδυτές, όμως η QNB πρόκειται να αναλάβει το 100%» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της IOOC.

Τα κοιτάσματα Εσφαντιάρ και Φορουζάν μοιράζονται από κοινού το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ενώ μέχρι στιγμής τα εκμεταλλευόταν κυρίως η δεύτερη. Με βάση τον πενταετή ενεργειακό σχεδιασμό του Ιράν, απαιτούνται επενδύσεις 30 δις δολαρίων ετησίως.